Slovenija
137 ogledov

Minister za gospodarstvo bi sprostil cene bencina

Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,  Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,
Cene naftnih derivatov bodo regulirane še štiri mesece, nato pa sledi odločitev, ali jih bo država nehala nadzorovati.

To izhaja iz gradiva, ki ga je za vlado pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, ki je naklonjeno sprostitvi cen. 

Čeprav Petrol obvladuje 70 odstotkov trga, skupaj z OMV-jem pa neverjetnih 87 odstotkov trga, na ministrstvu za gospodarstvo namreč menijo, da v tem primeru zaradi prekomernega dviga cen "zaradi majhnosti in izrazite tranzitne narave Slovenije ne gre pričakovati". Če bi prišlo do usklajenega delovanja Petrola in OMV-ja, pa se zanašajo na agencijo za varstvo konkurence. 

Predvidevajo, da bi se bencin v mestih celo pocenil

"Predvidevamo, da bi bile cene naftnih derivatov na avtocestah višje, medtem ko bi bile v mestih in ob mejah zaradi konkurence celo nižje," ocenjujejo na ministrstvu za gospodarstvo. 

Trenutna uredba, ki določa cene naftnih derivatov, poteče 8. oktobra. Ministrstvo za gospodarstvo predlaga, naj se podaljša za štiri mesece, ministrstva pa naj v tem času preučijo učinke sprostitve cen. 

Gneča na bencinski črpalki | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc

Marže prodajalcev goriv so zdaj določene v fiksnem znesku na liter in znašajo slabih devet centov za bencine, dobrih osem za dizel in dobrih pet za kurilno olje. Problem je nastal, ker morajo distributerji dodajati biogoriva, ki pa so dražja, kar zajeda v njihovo maržo, vračila trošarin za biogoriva pa ni več, zato se jim zdi upravičeno, da se marža zviša.

Marža je le šest odstotkov končne cene, zato tudi njeno zvišanje ne bi bistveno podražilo cene za potrošnike, še menijo na ministrstvu. 

Panoga sicer posluje z dobičkom, neto dobiček iz poslovanja je bil lani za četrtino višji kot leta 2008. 

Mramorjevi še nimajo mnenja

"Končna odločitev glede regulacije cen naftnih derivatov bo sprejeta na ravni vlade na predlog MGRT. Ministrstvo za finance bo svoje mnenje podalo v okviru medresorskih posvetovanj, pri čemer bo upoštevalo vidik javnofinančne in makroekonomske vzdržnosti rešitev," o predlogu menijo na ministrstvu za finance, ki ga vodi Dušan Mramor

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • kapibara 07:11 18.september 2015.

    Pred leti v pARIZU, NA OBISKU PRI STRICU, MI JE LEPO POVEDAL, KJE KUPOVATI BENCIN, KI JE CENEJŠI, BILO JE PA V PREDMESTJU IN USPUT POTI DO NAKUPOVALNEGA CENTRA.. MALA RAZLIKA- BILA PA JE..!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:55 17.september 2015.

    Imate dobiček kaj še čte mrš. Če boste hotl še več zaslužt pomen da bo nekdo drug moral imet zato toliko manj! Ta ekstra dobiček ne bo šel v ustvarjanje novih delovnih mest tko da mrš pa tak predlog. Mramor ...prikaži več je čisti neo-liberalc. Vse bi dereguliral, vse bi uničil.

  • alibaba 16:43 17.september 2015.

    Pa ravno ko misliš,da naši politiki ne morejo še bolj zajebat Slovence ...ti userjejo tako neumnost.