Slovenija
21 ogledov

Minister za neuspeh

Minister Ivan Svetlik (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Dolga vrsta napak. Sešteli smo dejavnosti, kjer je ali najbrž še bo Ivan Svetlik zabredel v težave. Optimist. "Brez optimizma ni napredka," pravi minister za delo, družino in socialne zadeve.

"Brez optimizma ni napredka," je Svetlik odgovoril na naš dvom, da bo zakon o delovnih razmerjih sprejet še letos. Bilanca Svetlikovih zakonov je sicer takšna: sprejetih je 25 njegovih zakonov, trije so v državnem zboru, devet jih je v pripravi.

Predsedniku vlade sem jasno povedal, da Svetlik ni minister stranke DeSUS. Sicer je resda iz naše kvote, vendar je bila to njegova izbira, tako da se mu odpovedujemo.
Karl Erjavec, predsednik DeSUS

Centri za socialno delo (CSD)
Zamuda. Kljub napovedi, da bo nadzor nad skrbništvom v 62 CSD končan v začetku leta, se to še ni zgodilo. Septembra smo razkrili socialnega delavca, ki si je prilastil stanovanje svojega varovanca in jemal najemnine duševno prizadete varovanke. Inšpekciji ga je prijavil državljan. Minister meni, da je najbolje, da zlorabe in slabe prakse pristojnim prijavijo kar državljani sami. Zato tudi ni povečal števila socialnih inšpektorjev – to delo opravljajo le trije zaposleni.

Razrešitev Brezovarja
Žaganje. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ministru priporočila, naj preveri delo inšpektorja Boruta Brezovarja in ga ob morebitnih nepravilnostih razreši. KPK je namreč v več primerih v zadnjih nekaj letih naletela na sum, da inšpekcija ob prijavah ni ukrepala, Brezovarju pa očita tudi navzkrižje interesov, saj je zasebno predaval v podjetjih, ki jih je inšpekcija nadzirala. Brezovar je pojasnila Svetliku že poslal.

Ni racionalno, da bi vlada po ponavljajoči negativni odgovor hodila še na vse prihodnje referendume, kjer je pričakovati še druge zavrnitve slabih vladnih zakonov.
Radovan Žerjav, predsednik SLS

Delavska ustava
Optimizem. Ministrstvo za delo naj bi do konca meseca pripravilo nov predlog zakona o delovnih razmerjih, ki ureja odpravnine, odpovedne roke in druge delavske pravice. Zakon naj bi bil, kot upa Svetlik, sprejet do konca leta.

Pokojninska reforma
Referendum. Borut Pahor napoveduje, da bo ob zavrnitvi pokojninske reforme poskusil prepričati evropske finančne ministre, da je Slovenija kljub taki odločitvi še finančno stabilna. Kakršenkoli dogovor izključujejo tako vlada kot sindikati. Referendum bo verjetno 5. junija.

Brezposelnost
Rekord. Število brezposelnih je v prvih letošnjih mesecih preseglo 115 tisoč. Vlada je brez pravih idej, kako ustvariti nova delovna mesta. Po ocenah Banke Slovenije lahko šele leta 2013 pričakujemo, da se bo število zaposlenih začelo zviševati.

Neučinkovit nadzor
Invalidi. Računsko sodišče meni, da je ministrstvo za delo neučinkovito pri nadzoru delodajalcev. Kljub več sredstvom se število zaposlenih v invalidskih podjetjih in zaposlitvenih centrih namreč ni povečalo.

Če Erjavec predlaga odstop Svetlika, naj se najprej on umakne iz koalicije.
Dušan Kumer, vodja poslanske skupin SD

Zakon o štipendiranju
Procedura. Predlog zakona o štipendiranju je v parlamentarni proceduri. Predlog predvideva državne štipendije le za dijake in študente, starejše od 18 let. Obstoječi mlajši štipendisti bi ob uveljavitvi štipendijo izgubili; v tem primeru v dijaški organizaciji napovedujejo ustavno presojo zakona.

Delo na črno
Pobuda. O zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno bodo volivci odločali na referendumu, ki naj bi bil 5. junija. Referendumsko pobudo so takoj po tem, ko je državnemu svetu zmanjkal le en glas za veto, vložili poslanci SDS in SNS; glavni očitek zakonu je omejevanje sosedske pomoči.

Družinski zakonik: jeseni še en referendum?
Neenaki. Iz družinskega zakonika, ki naj bi izenačil pravice istospolno usmerjenih z drugimi, je nastal kompromis, ki istospolne pare omejuje pri posvojitvah otrok. Zakonik, ki je v parlamentu od jeseni 2009, bodo potrjevali junija, nasprotniki hočejo referendum.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.