Slovenija
22068 ogledov

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odstopil

Aleš Hojs
1/3
Saša Despot
Njegov odstop je nepreklicen.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je petnajst minut pred novinarsko konferenco predsedniku vlade Janezu Janši poslal nepreklicno odstopno izjavo, ki jo je Janša sprejel. Delo bo "s polno angažiranostjo z vso srčnostjo" dpravljal do imenovanja novega ministra. Pred tem je odstopil tudi direktor policije Anton Travner, ki je sicer na dopustu, Hojs je njegov odstop sprejel. 

Odstop naj bi bil povezan s preiskavami pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, ki so mu odvzeli prostost za čas hišne preiskave, ta poteka zaradi suma oškodovanja javnih sredstev pri nabavi zaščitne opreme. Hojs je omenil, da je za preiskavo prej kot on vedela Mladina, menda naj bi že včeraj v Podčetrtku čakale televizijske ekipe, a Počivalška ni bilo domov, saj je seja vlade trajala do polnoči. Hojs je v izjavi dejal, da politični del policije onemogoča vlade, ki mu niso všeč. 

"Malo pred sedmo uro sem bil s strani Jožeta Senice, namestnik Travnerja, ki je na dopustu, obvešča da je preko noči nekdo v hišo poslanca Zmaga Jelinčiča vrgel več steklenic snovi z vnetljivo tekočino in poškodoval fasado. Za same preiskave nisem vedel, očitno pa so za preiskave vedeli v Mladini, ko so objavili ovadbo zoper Počivalška, specificirano, danes imate na Necenzurirano opis tega, kako naj bi preiskave tekle. 'V vednost: danes NPU izvaja hišne preiskave na več lokacijah, pri več osebah', mi je Jože Senica poslal ob osmih, uro za tem sem dobil sporočilo, 'obveščam vas, da je bila v času hišne preiskave ministru odvzeta prostost'," je na novinarski konferencu povedal Hojs. 

Ne morem pristati na to, da policijo usmerja Mladina

"Kot minister se nisem nikoli vpletal v delovanje policije, moje stališče je, da je treba red za vse, vsa kazniva dejanja je treba sankcionirati, vključno s funkcionarji. A imamo celo vrsto zadev v predalih v tožilstvu, celo vrsto stvari, ki sem jih izvedel od medijev in ljudi, zato sem direktorju policije dal jasno vedeti, da ne morem pristati na to, da policijo bolj kot direktor usmerja Mladina, tožilci, ki so se v preteklosti izkazali kot tisti, ki vodijo postopke zoper desnico, nas, ki se jasno opredeljujejo za desni politični pol, gre za željo diskreditirati ministre, predsednika vlade, in da ohranijo privilegije, ki so jih zagotavljale levosredinske vlade, v katerih je SD vedno delovala. Zavedam se odgovornosti, ki mi kot ministru pritiče, pooblastila ministra mi ne omogočajo neposrednega vpliva na delo policije ali vmešavanja v delo NPU. Menim, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano, gre za politične postopke, sprejemam politično odgovornost, ker je ta na ministru, predsedniku vlade sem zato podal svoj odstop," je pojasnil Hojs, ki je pred tem dobil odstopno izjavo direktorja policije in jo sprejel. 

"Jasno je, da imamo v strukturah policije politični del policije. Niso pripravljeni ukrepati proti tistim, proti katerim leta stojijo obtožnice. Očitno ti ljudje še vedno vodijo globoko državo in onemogočajo to, da bi se v Sloveniji vzpostavila enaka merila za vse in vzpostavila resna demokracija. To lahko preprečijo le državljani in državljanke, ki na volitvah oddajo glas," je dejal Hojs. Dodal je še, da je že spisana ovadba zoper ministra za obrambo Mateja Tonina in da naj bi že v soboto romala na tožilstvo, če ne bi tega nekdo pozorno prebral in ugotovil, da minister sploh še ni imel možnosti zagovora pri kriminalistih. Začudil se je tudi, da se ovadba spiše, še preden osumljeni pojasni svojo plat zgodbe.

Hojsa onemogočila udbovsko-partijska struktura v policiji

V odstopni izjavi, ki jo je objavil na Twitterju, je zapisal: "Kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjujem, da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnosti, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji."

Grožnje, ki jih je "v kolumni za tednik Mladino pred dvema mesecema tej vladi napovedal tvorec največjih slovenskih policijsko-političnih afer Drago Kos" so se danes potrdile kot točne, je v odstopni izjavi zapisal Hojs.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 54
  • Janez 08:14 01.julij 2020.

    Zakaj je odstopil, če ni kriv??Me zanima kaj so mu našli, da je tako ekspresno odstopil?? Travner pa je bil sramota za policijo ampak očitno nastavljen zato da bo ščitil kriminalce! Pravosodni sistem ne deluje, saj bi morali odreagirati že ...prikaži več prej, ne pa na prijavo Mladine. Kje so vsi visoko plačani tožilci in preiskovalci, saj so že vrabci čivkali o kraji pri zaščitni opremi, pa se ni zgodilo nič!

  • johan12 19:55 30.junij 2020.

    In tako je v kratkem od slovite trojke držvnih naj-represantov ostal samo še Kangler. Enega odšihne feehtanje za čebulo in banane, drugi, kolerik ki ne obvlada niti sebe, se spreneveda da je žrtev udbomafije, ostane pa samo utajevalec davkov in ...prikaži večn pridelovale povrtnini in lubenic. Njegov strokovni nivo bo vzdržal.

  • Solton 17:36 30.junij 2020.

    smrt udbomafiji...