Slovenija
25862 ogledov

Minister za zdravje: Zaprtje vseh slovenskih šol le še vprašanje časa

šolske torbe šola otroci Profimedia
Rezultatov testiranj otrok iz šole v Šmarjah pri Jelšah, kjer je delala ena od okuženih s koronavirusom, še nimamo. Občina je kljub temu odpovedala pouk za četrtek in petek. Toda odredbo o zaprtju šole mora podpisati šolski minister, občina je ravnala po svoje, je v Odmevih dejal minister za zdravje Aleš Šabeder.

"Ukrep za zaprtje vseh šol bo glede na zdajšnje širjenje virusa treba sprejeti v naslednjih dneh. Lahko je biti naslednji dan pameten za včerajšnje dogodke. Zdaj delamo vse kar lahko, da bomo ta ukrep sprejeli ob pravem trenutku," je v Odmevih še pojasnil Šabeder. 

Glede na trend števila okužbo, bo Slovenija v naslednjih dneh zagotovo prešla v fazo dva, ko pristojni ne bodo mogli več slediti vsakemu pacientu posebej. V fazi dva se aktivirajo tudi druge bolnišnice. 

Koronavirus Novi ukrepi Svet Rekordno število novih okužb, zapirajo tudi trgovine, restavracije

Eno izmed najbolj pogostih kršitev pravil pri ljudeh je, da bolniki, ki kažejo vse znake bolezni, v zdravstdvene ustanove. To je narobe. Pacienti morajo priti na vstopne točke. Preprečiti hočemo scenarij, ki se je zgodil v Italiji, ko so se okužbe začele širiti po bolnišnici.

"Danes opažamo povečano število okuženih med mladimi. Povsem možno je, da je do okužb prišlo v diskotekah, ki niso spoštovale omejitev delovanja," poudarja Šabeder. 

Civilna zaščita bo jutri imela sestanek z nevladnimi organizacijami, ki bi lahko na tem področju pomagale. 

Komentarjev 4
  • Frančišek 06:21 12.marec 2020.

    Chiuso subito! Gespert zuforrrrt! Zatvoriti odmah! Stenger snart! Close immediatelly! ZAPRITE VSE TAKOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOJ !

  • dusan72 01:15 12.marec 2020.

    Mularija se verjetno veseli, bo pa podobna težava, kot pred časom na Hrvaškem, ko zaradi stavke učiteljev 2 tedna (približno) ni bilo pouka. Ker učni program zahteva določeno število šolskih ur, bojo manjko nadomeščali na račun počitnic. Se pa strinjam, ...prikaži več da bi bilo trenutno najbolje, da se za 14 dni ustavi čas (šole, službe, prireditve...), zapre meje in se mogoče vse skupaj omili. Drugače pa počakajmo, da se večina okuži in problem se bo po naravni selekciji tako ali drugače do dopustov rešil.

  • Avatar vec
    vec 00:52 12.marec 2020.

    VRTCI so še vedno odprti in najranlivejši za prenos so otroci, dotaknejo se vsega in takoj okusijo, dmov prinesejo gripo najprej oni, kdro ima otroke to ve in čuti vso gripozno sezono, Zapret bi mogli celo državo za 14 dni ...prikaži veči najmanj, res je drago in skor neizvedljivo, ampak ko bo treba bo tudi to šlo ćez brez problema, samo da ne bo prepozno. Ta virus ki je mutiral zna pomorit vse nad 60 let in celo mlajše.