Slovenija
1145 ogledov

Minister Zajc odgovarja protestnikom

Simon Zajc Saša Despot
"Razumem kmete," pravi minister.
"Poziv k odstopu je neutemeljen in ga v celoti zavračam," protestnikom, ki so se pod okriljem Sindikata kmetov Slovenije zbrali na protestnem shodu v Velikih Laščah, odgovarja minister za okolje Simon Zajc.
volk Dovolj ga imajo Slovenija Zaradi volka Medved zahteva odstop Zajca
Protestniki so vlado in druge pristojne opozorili, da jih je zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali "že zdavnaj minilo potrpljenje". Zahtevali so takojšen odstop okoljskega ministra Simona Zajca in napovedali stopnjevanje pritiska z novimi protesti.

"Pripravili bomo rešitve za hitrejši odstrel"

"Težave so nastale v zadnjih 3 letih, ker je sodišče ustavljalo odloke Ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom," v sporočilu za javnost pravi minister.

"Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (Zavod za gozdove, Zavod za varstvo narave, Lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov, ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo. Resnosti problematike se zavedam, poudarjam pa, da bodo vse moje aktivnosti pri razreševanju problematike še naprej v okviru zakonskih možnosti," še pravi Zajc. 

Zajc se protesta ni udeležil, se ga je pa v imenu vlade kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Zagotovila je, da sta tako pristojni ministrstvi kot celotna vlada na čelu s premierjem Marjanom Šarcem odločeni rešiti perečo problematiko. Obenem je opozorila, da problematika ne sme postati politični oder, ampak jo je treba prepustiti stroki.

Komentarjev 6
  • Lavdan 19:29 10.avgust 2019.

    Podobnik hoče da kmetje varujejo mejo pred migranti, ne vem zakaj ne bi varovali svojih čred pred zvermi.

  • mark12 19:16 10.avgust 2019.

    Če bi razumel kmete bi ukrepal

  • mph 18:09 10.avgust 2019.

    Povsem podpiram ministra. Je pa na vročem stolu, če pa bi tem vreščalom ustregel in odredil pokol vsega na 4 nogah kar živi v gozdu, pa bi ga "pojedli" na drugi strani. Je treba REALNO ocenit ali jih je res ...prikaži več preveč, gre morda za tako krdelo, ... pa analizrat kaj vse (mrhovišča in to) je bilo narejenega narobe. In skladno s tem ukrepat.