Slovenija
1846 ogledov

Ministra Počivalška prijavili Evropski komisiji

Zdravko Počivalšek Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo
Fortenova in Agrokor sta na Evropsko komisijo posredovala pritožbo, da se slovenska država oziroma gospodarsko ministrstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška nedovoljeno vmešata v prenos lastništva Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo.

Prijavo so v Fortenovi potrdili, podrobnosti pa ne razkrivajo, poroča današnji Dnevnik.

Počivalšek je v javnosti večkrat poudaril, da za slovenske dobavitelje v Mercatorju zahtevajo poseben status, kar pa naj bi bilo v nasprotju z evropsko zakonodajo, ki veleva, da se posamezni dobavitelji ne smejo favorizirati. Ker slovenska država v Mercatorju nima nobenega uradnega vpliva, saj so Mercator pred leti prodali Hrvatom, so v Fortenovi po informacijah Dnevnika prepričani, da gospodarski minister zlorablja svoj vpliv in prek državne SID banke zavira prenos Mercatorja s propadlega Agrokorja na Fortenovo.

Zato so se obrnili na Evropsko komisijo, saj menijo, da gospodarsko ministrstvo krši kar nekaj členov pogodbe o EU in pogodbe o delovanju EU.

Sberbank presenetilo Počivalškovo pismo

Počivalšek naj bi o pogojevanju prenosa lastništva Mercatorja na Fortenovo pisal tudi ruski Sberbank, kjer pa naj bi bili nad pismom presenečeni, saj prav tako menijo, da gre za nedovoljeno vmešavanje slovenske države v poslovne odnose zasebnih družb.

Počivalšek je prejšnji mesec dejal, da je pričakovanje države, da slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranijo enakopraven status in da skupina Fortenova zagotovi rast in razvoj največjega slovenskega trgovca ohrani sedež celotne skupine v Ljubljani. "Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo," je dejal.

V Sberbank naj bi mu zagotovili, da bodo slovenskim dobaviteljem zagotovili enakopraven status pod konkurenčnimi pogoji, da ga bodo sproti obveščali o vseh dogodkih ali načrtih in da bo imel Mercator sedež v Sloveniji.

Počivalšek je že večkrat spomnil tudi na dva pogoja, ki morata biti izpolnjena za izvedbo omenjenega prenosa Mercatorja s starega insolventnega Agrokorja na novo skupino - pridobljeno soglasje varuha konkurence in soglasje vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi so tri slovenske, tudi državna SID banka. Na vprašanje, ali dogovor o zaščiti slovenskih dobaviteljev pomeni umik zadržkov SID banke, pa v javnih nastopih ni želel konkretno odgovoriti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez 11:11 05.december 2019.

    Nesposobna vlada, nesposobni sod, nesposobna slaba banka. Prodali so Mercator in še maersikatero podjetje in banko pod ceno sedaj pa javkajo. Vse jih je treba nagnati in kaznovati pa iz svojega žepa naj plačajo!

  • Avatar olor
    olor 10:44 05.december 2019.

    Če je kdo mislil, da bo tako kot je bilo, ko je bil Mercator slovenski, se je grdo zmotil, pa ne glede na podpisane pogodbe in členi v njej. In to bi naši "veljaki" morali predvideti. Po toči zvoniti je ...prikaži več prepozno, lastnik bo imel dobavitelje kateri bodo njemu najbolj ugodni in prodajal po določeni ceni, da bo čim več dobička.

  • sam50 10:13 05.december 2019.

    Ja,ampak ni edini,ki misli,da po razprodaji državnih podjetij lahko še naprej neovirano lomastijo in držijo vajeti v svojih rokah-pomota.....ki jo bomo spet po evropskih sodiščih plačevali nič krivi in okradeni davkoplačevalci.