Slovenija
18 ogledov

Ministra zaenkrat ne dvomita

Banka Slovenije Anže Petkovšek
O najnovejši aferi v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri dokapitalizaciji bankje razpravljala tudi vlada.

Finančni minister Dušan Mramor in državna sekretarka Mateja Vraničar sta vladni ekipi na današnji seji izčrpno poročala o postopkih pri sanaciji bančnega sistema ter zagotovila, da so potekali transparentno in zakonito. Vladi bo o tem v kratkem poročal tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, je povedal podpredsednik vlade Boris Koprivnikar.

Finančno ministrstvo je vlado seznanilo s postopki sanacije bančnega sistema in zagotovilo, da so ti potekali transparentno in zakonito.

Guverner Jazbec pa bo, po Koprivnikarjevih besedah, vladi predstavil postopke in razloge za posamezne odločitve pri ukrepih za sanacijo bančnega sistema. Že v petek pa naj bi Jazbec s pojasnili moral pred predsednika države Boruta Pahorja.

"Ni pa na prvi pogled nikakršnih ocen, da bi prihajalo do nepravilnosti, saj je to nenazadnje nadzirala tudi Evropska komisija in je šlo skozi vrsto preverjanj," je v izjavi novinarjem povedal minister za javno upravo in podpredsednik vlade Koprivnikar, ki je zaradi odsotnosti premierja Mira Cerarja vodil današnjo sejo.

Očitki nepravilnosti. Cerar jih pozorno spremlja

Banka Slovenije je, sicer meni Koprivnikar, del institucije Evropske centralne banke, vlada pa se v njene odločitve ne more neposredno vmešavati. S tem je odgovoril tudi na vprašanje glede odgovornosti vlade.

V zadnjih dneh so namreč v javnosti precej prahu dvignili očitki v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani. Jazbec je očitke, da so prirejali dokumente in manipulirali s podatki, zavrnil in predstavil potek takratnih dogodkov in odločitev. Politične stranke pa so se zavzele za preiskavo okoliščin.

Ob prihodu na zasedanje voditeljev držav in vlad EU v Bruslju je o tem na kratko spregovoril tudi predsednik vlade Miro Cerar. Ponovil je, da zadevo pozorno spremlja, po današnji sesznanitvi vlade s trenutnimi dejstvi pa pričakuje, da se bo v naslednjih dneh, tednih povsem razjasnilo, kaj se je dejansko dogajalo.

Vlada je po Cerarjevih besedah danes in že v sredo pristojne organe pozvala, da se na to odzovejo in da ukrepajo. Vlada namreč, tako premier, nima neposredne pristojnosti nadzora, bodo pa organi pregona v okviru svojih pristojnosti preučili vloženo ovadbo s strani malih delničarjev.

"Počakajmo, da razčistimo zadevo do te mere, da bodo dejstva jasna, nato pa bo, če se bo izkazalo, da je bilo kar koli narobe, treba zelo jasno ukrepati," napoveduje Cerar.

Tema tudi na komisiji in odboru

Šef Socialnih demokratov (SD), minister Dejan Židan je prepričan, da bi moralo računsko sodišče vztrajati pri svoji pravici, da lahko revidira delovanje osrednje banke. Za zdaj pa Židan, enako pa tudi minister za zunanje zadeve, šef Demokratične stranke upokojencev (DeSUS) Karl Erjavec ne dvomita v vodstvo Banke Slovenije oziroma njihove odločitve.

Če se bo izkazalo, da so bile nepravilnosti, pa je po Erjavčevih besedah jasno, da bo državni zbor (DZ) terjal odgovornost Jazbeca. Vlada je bila pri odločitvah glede dokapitalizacije vezana na podatke osrednje banke, je glede odgovornosti nekdanje vlade povedal tudi Erjavec.

Tudi Židan je prepričan, da si bo mnenje o vseh očitkih Banki Slovenije bolj podrobno ustvaril potem, ko bo slišal Jazbečeva pojasnila. Guverner je po njegovih besedah pogosto prihajal, ko je bilo treba bankam pomagati. Zato verjame, da bo pojasnila dal tudi zdaj, ko vlado zanimajo nekatere podrobnosti.

Za v petek je na to temo sklicana seja parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, v NSi pa so začeli zbirati podpise za zahtevo izredne seje DZ o tej problematiki.

O tem so sicer poslanci razpravljali že tudi na današnji seji odbora DZ za finance in monetarno politiko o ravnanju z državno naložbo v Abanki in Banki Celje. Odbor je sicer odločanje o predlogu vlade, da DZ soglaša z izstopom države iz lastništva Abanke in Banke Celje oziroma iz združene banke, prestavil na eno od prihodnjih sej. Člani želijo, da se prej razčisti očitke o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank.

Komentarjev 2
  • franke 19:22 12.februar 2015.

    DO KDAJ ŠE ,VAS SPRAŠUJEM LJUDJE?

  • franke 19:22 12.februar 2015.

    SPRENEVEDANJE,DA JE VREDU ČE EU POTRDI. VELIK DREK OD VLADE DO EU.