Slovenija
16 ogledov

Ministre skrbijo številke. O ukrepih ne govorijo.

seja vlade Saša Despot
Ministri imajo na današnjem sestanku na tnalu proračun za naslednje leto. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak poudarja, da na področju sociale ni več veliko manevrskega prostora in da razmere niso lahke.

 "Številke so znane," je poudarila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Posegi na tem področju so bili v minulih letih taki, da ni več prav veliko prostora, poudarja in upa, da bo lahko z argumenti zaščitila socialo in preprečila zapiranje pipice na tem področju.

O ukrepih molčijo

Dokument vsebuje strategijo za znižanje javnofinančnega primanjkljaja. A natančnih ukrepih vlada še molči, jih pa bo kmalu dala na papir. Vlada je sicer napovedala, da se bo o najbolj pomembnih stvareh dogovorila tudi s sindikati javnega sektorja.

To je danes izpostavila tudi Kopač Mrakova, ki meni, da je poleg politične stabilnosti v tem trenutku zelo pomembna tudi stabilnost in zaupanje med socialnimi partnerji. Zato bi bilo, kot je dodala, prav, da se začnejo pogovarjati čim prej tudi z njimi in ne zgolj med sabo.

Da so številke zaskrbljujoče, je poudarila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. "Vendar upam, da bo veljalo tako, kot je veljalo med drugo svetovno vojno, ko Churchill ni rezal proračuna za kulturo, ker je rekel, da za kaj se pa potem borimo," je še povedala.

Rezali bodo investicije, pripravijo naj se javni uslužbenci

Vlada je sicer že navedla, da namerava primanjkljaj letos v predvidenih okvirjih z rebalansom ohraniti skozi racionalizacijo na področju investicij in materialnih stroškov ob upoštevanju trenutne realizacije.V prihodnje pa namerava znižanje primanjkljaja doseči z restriktivno politiko mase plač, racionalizacijo javnega sektorja in finančnih transferjev države ter z bolj ciljanimi izdatki za investicije.

Poiskati morajo dva nova ministra

Vladna ekipa bo danes predvidoma obravnavala izključno proračunske dokumente, a verjetno se ne bodo mogli izogniti razpravi o tem, da bo premier Miro Cerar moral poiskati dva nova ministra. Jožef Petrovič je namreč v petek odstopil s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrica za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Violeta Bulc pa bo po vsej verjetnosti postala evropska komisarka.

Komentarjev 12
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:31 19.oktober 2014.

    En kurac boste od nas dobili,butlni nesposobni.Samo to znate.Vsak debil bi lahko bil poslanec.

  • mph 10:29 19.oktober 2014.

    Že nekaj časa, od kar so neoliberalci in janšisti uspeli prepričat narod, da so medicinske sestre, gasilci, vzgojiteljice, učitelji, ... krivi za kolaps Slovenije. Beda od države in naroda, ki ne vidi dalje od nosa. Lopovi, ki pa so dejansko ...prikaži več uspeli skurit državo pa nimajo veze z javnim sektorjem.

  • Tupamaros 09:22 19.oktober 2014.

    Vladi se dogaja huda ura. Drugače povedano je to Evropska komisija. Ljudem slovenska oblast prikriva ( mediji morajo biti tiho), da smo pod prisilno upravo Evropske komisije. Njene zahteve so jasne. Sedaj je hud problem kako jih v okolju slovenskega ...prikaži več nazadnjaškega političnega izvesti, da bo volk sit in koza cela. Sedanja vlada niti slučajno tega ni sposobna. Pol ministrov je iz prejšnje sestave vsi pa imajo skupaj z novimi v glavah vcepljen nacional socialistični sindom. Nihče od njih ni sposoben, pravzaprav se ne upa, lotiti monstruozne vloge države v našem gospodarstvu. Kompleks belo-črnih levo-desnih refleksov je glavna ovira, ki preprečuje Sloveniji prehod v neko normalno, odprto in moderno družbo.