Slovenija
33 ogledov

Ministri do konca tedna

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Stranke nove koalicije jutri prvič za skupno mizo. Resorje naj bi razdelili do konca tedna.

Najverjetnejši koalicijski partnetrji SMC, DeSUS in SD bodo jutri prvič sedli za skupno mizo,  resorje naj bi razdelili do konca tedna.

Novi mandatar Miro Cerar  mora kandidate za ministrske položaje predlagati v naslednih dveh tednih. Ministrstev bo predvidoma 15, pri čemer naj bi jih SMC pripadlo osem, DeSUS štiri in SD tri.

Erjavec zunanje, Bizjak Mlakar kulturno in Gantar okolje

Zunanje ministrstvo naj bi tudi v prihodnje vodil Karl Erjavec. DeSUSu pa naj bi pripadel še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki naj bi ga še naprej vodil Gorazd Žmavc. Med kandidati za ministre iz kvote DeSUS sta še poslanca Julijana Bizjak Mlakar, ki naj bi prevzela ministrstvo za kulturo, ter Tomaž Gantar, ki naj bi vodil ministrstvo za okolje in prostor.

Kopač Mrak ministrstvo za delo, Židan kmetijstvo

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naj bi še naprej vodila  Anja Kopač Mrak iz SD. Predsednik SD Dejan Židan bo zelo verjetno ostal minister za kmetijstvo. SD naj bi pripadel še resor za obrambo. Sprva se je kot kandidat za obrambnega ministrstva omenjal Janko Veber, ki pa je včeraj postal podpredsednik državnega zbora in bo tako ostal v državnem zboru. Če bi Veber postal minister, bi poslanka namesto njega postala Anja Kopač Mrak, ki pa bo prav tako ministrica, zato bi v parlament prišel Franci Križanič, česar pa si po pisanju nekateri8h medijev v SD ne želijo.

Dušan Mramor finance, Milojka Kolar zdravje

SMC naj bi vodila osem ministrstev. Za finančnega ministra predlagajo Dušana Mramorja, ki je v kandidaturo že privolil. Kot kandidatko za ministrico za zdravje se omenja nekdanjo državno sekretarko na finančnem ministrstvu Milojko Kolar. Kandidat za notranjega notranjega ministra naj bi poslanec SMC in strokovnjak na področju varnostnih ved Bojan Dobovšek, ki tega ne želi niti potrditi niti zanikati.

Cerar je po včerajšnji izvolitvi za mandatarja novinarjem pojasnil, da ima nekatere ministrske kandidate že v mislih in je tudi opravil nekaj pogovorov. A zadeve so po njegovi oceni v fazi, ko o tem še ni primerno obveščati javnosti, saj da nihče od kandidatov še ni toliko zanesljiv, da bi ga Cerar lahko izpostavil.

Komentarjev 1
  • provni 19:03 26.avgust 2014.

    Glede na to da do sedaj niso imeli nikogar na Ministrstvu iz pomorske stroke, bi predlagal, da se glede tega kaj ukrene ali pa postavi Ministrstvo za pomorstvo, glede na to, da 78% Slovenije dela z pomorstvom direktno ali posredno- ...prikaži več končna faza so npr. trgovine.