Slovenija
2645 ogledov

Ministri Janševe vlade nezakonito prejeli zajetna izplačila

Janez Janša vlada Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Računsko sodišče: izplačilo neizrabljenega letnega dopusta ministrom in državnim sekretarjem ob koncu zadnje vlade Janeza Janše je bilo v neskladju z zakonodajo.

Računsko sodišče tako v reviziji  zaključnega računa proračuna za leto 2022, ko je vlado vodil Janez Janša ugotavlja, da je bilo mimo zakona članom vlade izplačanih 204.756 evrov za neporabljeni dopust v letih 2022 in 2021. Ključne nepravilnosti na področju plač in z njimi povezanimi odhodki se nanašajo na izplačila proračunskih sredstev za neizrabljeni letni dopust, ki jih je ob prenehanju opravljanja funkcije v letu 2022 prejelo osem ministrov in 15 državnih sekretarjev," sporočajo z Računskega sodišča. 

vlada andrej šircelj | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Gre za bruto bruto znesek, ki je bil izplačan iz državnega proračuna, medtem ko je bilo osmim ministrom za 311 dni neizkoriščenega dopusta izplačanih 80.883 evrov bruto, 15 državnim sekretarjem pa za 416 dni dopusta 95.479 evrov bruto.

Brez pravne podlage

Zakon o poslancih ne predvideva možnosti sklenitve sporazuma, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljen letni dopust. Za državne sekretarje se uporablja zakon o funkcionarjih, ki prav tako izplačila takšnega nadomestila ne predvideva. Takšno izplačilo zakonsko dovoljeno zgolj v izjemnih okoliščinah, če delavec – in ne funkcionar – zaradi izjemnih okoliščin ni mogel izkoristiti svojega zakonsko določenega dopusta.

Novice: Interpelacija šolske ministrice: "Simona Kustec je tragična figura" - Vlada RS Simona Kustec | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Zajetna izplačila

Nepravilnosti glede izplačila za neporabljen dopust je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je proti devetim ministrom prejšnje vlade uvedla prekrškovne postopke. Gre za Zdravka Počivalška, ki je za 55 dni neporabljenega dopusta prejel skoraj 15 tisoč evrov,  Aleša Hojsa, ki je za 38 dni neporabljenega dopusta prejel 10 tisoč evrov, Andreja Vizjaka, ki je za 46 dni neporabljenega dopusta prejel več kot več kot 12 tisoč evrov, Marka Borisa Andrijaniča, ki je za 13 dni neporabljenega dopusta prejel več kot 1600 evrov, Simono Kustec, ki je za 54 dni neporabljenega dopusta prejela skoraj 13 500 evrov,  Andreja Širclja, ki je za 47 dni prejel več kot 12 600 evrov, Jožeta Podgorška, za 36 dni skoraj devet tisoč evrov, Boštjana Koritnika, za 20 dni skoraj pet tisoč evrov in Marjana Dikaučiča, ki je za za 15 dni dopusta prejel 3700 evrov.  

vlada zvonko černač | Avtor: Vlada RS Vlada RS

O vlogah za izplačilo neizrabljenega dopusta je ob zaključku delovanja Janševe vlade odločala vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja, ki jo je vodil Zvonko Černač, SDS. Pri odobritvi vlog za izplačilo se je, kot poroča 24ur, komisija sklicevala na zakon o delovnih razmerjih. Ta izjemoma dovoljuje izplačilo takšnega nadomestila, a le v primeru prenehanja delovnega razmerja.

 

Komentarjev 9
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:56 29.avgust 2023.

    Zakaj člani stranke SDS tako radi kričijo, da so levičarji kradlivci ko pridejo na oblast ? Ker vedo kako se dela, ko prideš na oblast, kajne desničarji...domoljubi pa taki ?

  • Kmodri 19:15 28.avgust 2023.

    Naj vrnejo z obrestmi do zadnjega centa!

  • Avatar Leon
    Leon 13:07 28.avgust 2023.

    Janez je bil Covid režiser saj je združil Igro prestolov in Igre brez meja .