Slovenija
70 ogledov

Ministri kot navadni delavci

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Izenačitev. Na ministrstvu za javno upravo načrtujejo omejitve nadomestil brezposelnim ministrom in poslancem. Dvom. Gregor Virant 
dvomi, da si bodo poslanci škodovali.

Ministrom, poslancem in državnim sekretarjem se obeta rez njihovih pravic pri nadomestilih, ki jih prejemajo po koncu mandata. Na ministrstvu za javno upravo so namreč že za letos napovedali spremembe dveh zakonov – o funkcionarjih in o poslancih.

Trije na nadomestilu

Ministri. Nadomestilo plače trenutno dobivata nekdanji okoljski minister Karl Erjavec (2.935 evrov neto) in bivši kmetijski minister Milan Pogačnik (3.052 evrov neto). Januarja se jima bo na seznamu prejemnikov pridružil nekdanji minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš (plača 2.885 evrov).

Državni sekretarji. Nadomestila plače za zdaj ne prejema nihče.

Poslanci. Poslanskega nadomestila trenutno ne prejema nihče od poslancev.

Kot pravijo, "v dosedanjih razpravah znotraj ministrstva prevladuje mnenje, da bi se pravice in obveznosti glede nadomestil po prenehanju funkcije izenačile ali vsaj približale pravicam, ki jih imajo ostali zaposleni". Zdaj so razlike velike.

1) Nadomestilo nagnanim
Delavec, ki je krivdno odpuščen ali pa sam pusti službo, do denarnega nadomestila ni upravičen.

Če denimo minister odstopi sam ali pa ga iz vlade naženejo, mu nadomestilo plače kljub temu pripada.

Torej tudi nekdanjemu ministru Henriku Gjerkešu, ki je odstopil, ker je vozil pijan.

2) Služijo honorarno
Brezposelni, ki na zavodu za zaposlovanje prejema denarno nadomestilo, je lahko lani dodatno zaslužil največ 41 evrov na mesec, letos pa ne bo smel preseči mesečnega zneska 200 evrov, sicer mu bodo nadomestilo zmanjšali.

Ministri, poslanci in državni sekretarji, ki zapustijo svoj položaj, lahko ob nadomestilu neomejeno honorarno služijo. Tako je nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik do 1. januarja honorarno predaval na fakulteti in hkrati prejemal nadomestilo, zdaj pa so ga, malo preden bi se mu izteklo nadomestilo, zaposlili. Spomnimo: odstopil je, ker naj bi Zmagu Jelinčiču v zameno za podporo obljubljal zemljišča.

3) Nadzora sploh ni
Brezposelni morajo svojemu svetovalcu na zavodu vseskozi dokazovati, da so aktivni iskalci zaposlitve in da ne morejo dobiti dela.

Če niso na voljo za zaposlitev, jih izbrišejo iz evidence brezposelnih. Nekdanjim ministrom, poslancem in sekretarjem, ki prejemajo nadomestilo, ni treba nikomur dokazovati, da ne morejo dobiti dela.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
4) Doma, a cela plača
Brezposelni državljani so v prvih treh mesecih upravičeni do nadomestila v višini 80 odstotkov svoje povprečne plače, ki so jo prejemali v zadnjih osmih mesecih, naslednje mesece pa do 60 odstotkov.

Njihovo denarno nadomestilo ne sme biti nižje od 350 evrov in ne višje od 1.050 evrov. Za brezposelne ministre, poslance in sekretarje višina nadomestila ni omejena. Njihovo nadomestilo je enako stotim odstotkom njihove prejšnje plače.

5) Regres za letni dopust
Iskalcem zaposlitve, ki prejemajo nadomestilo za brezposelnost, regres za letni dopust ne pripada. Nekdanji ministri, poslanci in sekretarji pa so do regresa upravičeni.

6) Za en dan dela eno leto
Bivši ministri in poslanci lahko ne glede na trajanje mandata nadomestilo prejemajo eno leto. Brezposelni državljani lahko eno leto prejemajo nadomestilo le, če imajo več kot 25 let zavarovalne dobe. Gjerkeš pa ima pravico do enoletnega nadomestila, čeprav je bil minister le dobro leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.