Slovenija
33 ogledov

Ministri radi zapravljajo

Samuel Žbogar Dejan Mijović
Ugodnosti. Na ministrstvih uslužbencem plačujejo telefone, obleke, tečaje.

Stroški. Uslužbenci ministrstev uživajo različne ugodnosti. Na račun davkoplačevalcev lahko telefonirajo, parkirajo, vozijo službene avtomobile, se oblačijo, učijo tujih jezikov ter delajo magisterije in doktorate. A ne vsi v enakem obsegu.

Diplomati se učijo jezikov

Na ministrstvu za zunanje zadeve se na državne stroške zgolj letos tujih jezikov uči 90 uslužbencev, od tega 12 vodilnih kadrov. Ministrstvo na mesec tako zapravi 5.584 evrov. So pa sporočili, da tečaji enako stanejo tako vodilne kot preostale uslužbence, saj “tečaje obiskujejo skupaj”. Bistveno manj (24) uslužbencev izobražujejo na gospodarskem ministrstvu, kjer so letos temu namenili 4.750 evrov. Tujega jezika se uči še 32 uslužbencev ministrstva za zdravje in 28 z ministrstva za kulturo.

Različni limiti

Tudi pri višini telefonskih računov prednjači ministrstvo za zunanje zadeve. Po številu uslužbencev, ki jim plačujejo telefonski račun, sicer niso na prvem mestu, imajo pa najvišje mesečne stroške. Še najvarčnejše je ministrstvo za kulturo, ki telefon plačuje 42 uslužbencem, a za to na mesec zapravi le 1.086 evrov. Uslužbenci ministrstev pa si med seboj niso enaki že v posamezni instituciji, kaj šele med ministrstvi. Na ministrstvu za notranje zadeve imajo vodstveni delavci denimo mesečni limit porabe 30 evrov, medtem ko imajo drugi uradniki porabo omejeno na 15 evrov na mesec. Ministrstvo za finance ministru in sekretarju plačuje 110 evrov na mesec, direktorjem pa 61. Ministrstvo za visoko šolstvo svojim uslužbencem vsak mesec plačuje 21 evrov.

Komentarjev 1
  • privat 07:30 13.december 2011.

    lepo je biti minister razsipanja...mi pa živimo z 570€ na mesec..nesnaga skorupitrana!!