Slovenija
24 ogledov

Ministri usklajeni, a še skriti

smc Saša Despot
Svet SMC je soglasno potrdil parafirani koalicijski sporazum in s tem vstop v vlado z DeSUS in SD. V ponedeljek javnosti znani kandidati za ministre.

Kot je po seji sveta stranke povedal njen predsednik in mandatar Miro Cerar, bo podpis sporazuma v ponedeljek ob 17. uri. Glede kandidatov za ministre so po njegovih besedah načeloma usklajeni, predstavil jih bo predvidoma v ponedeljek.

Cerar je v izjavi za medije po seji sveta SMC ob tem napovedal, da bo v torek dopoldne v DZ vložil listo kandidatov za ministre, nato bodo v DZ stekli postopki za njihovo imenovanje. "Verjamem, da bo lista prepoznana kot prava in da bomo v prihodnjem tednu dobili novo vlado," je dejal.

O kandidatih za ministre iz vrst SMC danes še ni želel govoriti, je pa dejal, da jih bo javnosti razkril v ponedeljek, takoj ko bo o tem obvestil tudi koalicijski partnerici. Potrdil je tudi, da se je odločil sprejeti predlog ministrskih kandidatov iz vrst DeSUS in SD.

Kdo bo na seznamu?

Doslej je znana le polovica imen potencialnih kandidatov, najbolj skrbno svojo osmerico čuvajo v SMC. Razkrili so le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra ekonomist Dušan Mramor.

Tako se ugibanja o preostalih imenih iz kvote SMC stopnjujejo. Za ministra za javno upravo se najbolj pogosto omenja predsednika upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Borisa Koprivnikarja, resor infrastrukture naj bi prevzel generalni direktor družbe DRI upravljanje investicij Jurij Kač. Poslanec SMC Bojan Dobovšek, ki se ga je omenjalo kot novega notranjega ministra, pa po poročanju nekaterih medijev ni (več) v igri. Kandidatka za ta resor naj bi bila odvetnica Vesna Györkös Žnidar.

Prevzemu ministrstva za zdravje naj bi bila neuradno najbližje Jožica Maučec Zakotnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ministrstvo za izobraževanje pa naj bi vodila dekanja ljubljanske fakultete za upravo Stanka Setnikar Cankar.

Konferenca SD je sicer parafirani koalicijski sporazum potrdila v sredo, kot zadnji od organov strank skorajšnje koalicije ga bo v ponedeljek potrjeval svet DeSUS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.