Slovenija
4030 ogledov

Ministrica Aleksandra Pivec na pogovor k Šarcu: Lahko tudi odstopim

Aleksandra Pivec Saša Despot
"Če mi Šarec ne zaupa več, bom odstopila," napoveduje ministrica. Erjavec: "Usodo Pivčeve prepuščam Šarcu"

"Danes sem tudi sama prvič videla poročilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z njim se moram najprej podrobno seznaniti. Nato želim opraviti pogovor z novim vodstvom Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), ki so bili moj pogodbeni partner. Še enkrat poudarjam, da sem svoje delo opravila v skladu z navodili naročnika, me pa žalosti, da so, kot se sedaj izkazuje v poročilu, celoten projekt vodili neustrezno," je v odzivu, ki so ga danes poslali s kmetijskega ministrstva, zapisala ministrica Aleksandra Pivec, tudi kandidatka za predsednico stranke DeSUS.

V končnem poročilu številne nepravilnosti

Na gospodarskem ministrstvu zaznali nepravilnosti v zvezi s projektom, ki ga je izvajala Turistično-gostinska zbornica in o tem pripravilo končno poročilo. Ugotovilo je več nepravilnosti, med njimi dvojno uveljavljanje stroškov ter nepravilnosti na področju najemanja in izplačil zunanjim izvajalcem, kjer TGZS ni uspela izkazati revizijske sledi, obstaja tudi sum, da so bili nekateri dokumenti v zadevi ponarejeni oziroma da niso pristni, poroča STA. 

Šarec glede Pivčeve: Kot ministrica dela zelo dobro, revizije pa še nisem prebral

"Če mi Šarec ne zaupa več, bom odstopila"

"Vsekakor pa želim svoje delo na projektu pojasniti tudi predsedniku vlade, se z njim iskreno pogovoriti. Če bo predsednik vlade Marjan Šarec ocenil, da mi še zaupa, sem pripravljena še naprej opravljati delo kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če pa tega zaupanja ni ali pa če predsednik meni, da bo moje nadaljnje ministrovanje pod vprašanjem javnosti, sem predsedniku pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop," je zapisala ministrica. 

Za svoje delo pri projektu je ministrica, kot je navedla sama, po odštetju in plačilu vseh prispevkov ter po plačilu akontacije dohodnine prejela nekaj manj kot 20.000 evrov.

Erjavec: Z ministrico se ne bom niti pogovarjal

Predsednik DeSUSa Karl Erjavec je z vsebino poročila seznanjen, vendar bo, kot pravi, odločitev o nadaljnji ministrski usodi Pivčeve prepustil premierju Marjanu Šarcu. Kot prvak DeSUS se z ministrico iz strankarske kvote ne namerava niti pogovoriti, ker da ne želi vplivati na januarski kongres, na katerem Pivčeva kandidira za predsednico stranke. "Kar se tiče te zadeve, je to stvar predsednika vlade, vemo, da ima visoke standarde," je dejal Erjavec in spomnil na odstop državnega sekretarja Petra Vilfana, kjer je po mnenju Erjavca šlo za precej manj pomembno zadevo. "Ministrica trdi, da ni storila nič nezakonitega, vendar žal dokumenti kažejo drugače. Dokument, ki je objavljen danes, marsikaj pove," je še dodal Erjavec. 

Ministrica dohodkov ni prijavila KPK

Pivčeva je bila med zunanjimi sodelavci projekta med avgustom 2017 in septembrom 2018, v času, ko je bila državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, to sodelovanje pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice. Prejšnji ponedeljek se je glede tega zagovarjala na izredni seji odborov DZ za kmetijstvo in gospodarstvo, ki jo je sklicala SDS. 

Gospodarsko ministrstvo je zaradi ugotovitev glede projekta tožilstvu naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin pri projektu SRIPT zoper TGZS, njeno takratno direktorico Klavdijo Perger in druge fizične osebe.

Upravni odbor TGZS je Pergerjevo najprej razrešil z mesta koordinatorke projekta SRIPT, nato pa tudi z mesta predsednice zbornice.

Šarec: Kot ministrica dela zelo dobro

Premier Marjan Šarec je v izjavi v DZ danes ocenil, da ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec na svojem resorju dela zelo dobro. Revizije projekta SRIPT, pri katerem je gospodarsko ministrstvo ugotovilo nepravilnosti, pa še ni prebral. "Ko bom prebral in bo prišel čas za to, se bomo odločali. Danes težko sodim," je dejal glede ministrice.

Tako kot vedno od ministrov bo tudi od Pivčeve, tako premier, zahteval odgovore.

Komentarjev 6
  • Zdravko Galičič 12:00 03.december 2019.

    Ženska je zagnana in veliko dela, zato je trčila ob stare politike, ki nič ne delajo in samo nakladajo.

  • Janez 08:19 03.december 2019.

    Pivec je subjektivno in objektivno odgovorna. Navadnemu državljanu za 10 eurov delajo izvršbo tu pa gre za tisoče nepravilno pridobljenih evrov. Za vse mora obstojati enak vatel pravice in pravičnosti za ministre in vse politike pa še bolj!!!!

  • Avatar vec
    vec 21:12 02.december 2019.

    če bo šarec rekel bla bla bla, a drugače pa ne, se pravi ve da je kriva, ve da je naredila napako kjer se mora zgoditi odstop, apak odstopila bo samo če reče šarec, ki jo kao rabi, oz rabi ...prikaži več bolj kot ne KORLA, Nima človek ker razmišljat tukaj da vidi kdo je kriv, ona bi samo očuvala službico, če ne to pa katero drugo sprejela al pa zagotovilo da se vrne na zamrznjeno funkcijo od prej v JU. PRED ZID drugam ne