Slovenija
909 ogledov

Ministrica 14 dni pred začetkom le pomirila maturante

Simona Kustec Daniel Novakovič/STA
Manj kot dva tedna pred začetkom mature je ministrica za šolstvo Simona Kustec na novinarski konferenci le potrdila, da se maturitetni koledar ne spreminja.

"Matura bo. Po trenutnih podatkih je prijavljenih nekaj več kot 17 tisoč dijakov, od tega deset tisoč na poklicno in sedem tisoč na splošno. Izpeljana bo na način, ki je bil predviden že decembra," je dejala. Zakaj se ni na novinarski konferenci pojavila prejšnji teden, ko se je napovedalo cepljenje maturantov in so se pojavile špekulacije, da se bo vsaj pisanje eseja prestavilo, ni pojasnila. 

"Koledarja obeh matur ostajata nespremenjena. Začenja se v torek 4 maja s pisanjem eseja, nato pa v soboto 29. maja sledi izpit iz angleščine. Zavedam se, da je že v običajnih razmerah matura velika skrb. Razmere se še vedno spreminjajo na tedenski ravni in iskati moramo optimalne rešitve, pripraviti je bilo treba protokole varne izvedbe," je pojasnila. 

Prvi odmerek bodo dobili že v petek

Državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je podrobneje predstavil strategijo cepljenja maturantov in potek mature. Tisti, ki so se prijavili na cepljenje, bodo prvi odmerek dobili v petek. Maturanti bodo ustrezno zaščiteni najmanj sedem dni po prejemu drugega odmerka cepiva Pfizer oziroma 28 dni po prejemu prvega odmerka enakega cepiva; 14 dni po prejemu prvega odmerka cepiva Moderna; 21 dni po prejemu prvega odmerka AstraZenece ter 14 dni po prejemu prvega in edinega odmerka proizvajalca Johnson & Johnson. Cepiva maturanti ne bodo mogli izbirati. Bodo pa novo možnost za cepljenje dobili vsi zaposleni, ki sodelujejo pri izvedbi mature.

Možnost prekinitve karantene

Kljub temu pa bodo morali maturanti še vedno upoštevati vse zaščitne ukrepe, kot je nošnja maske, razkuževanje rok, samozaščitno ravnanje znotraj družine, prezračevanje prostorov. Na maturitetne izpite bodo dijaki prihajali posamično, vrata pa bodo morala biti odprta, da se zmanjša možnost prenosa virusa preko kljuk. Če bo čas pisanja daljši od dveh ur, na NIJZ priporočajo uporabo maske FFP2. 

Tisti maturanti, ki bodo v času pisanja mature v karanteni zaradi visokorizičnega stika, bodo lahko opravili PCR test (največ 24 ur pred vsakim izpitom). Maturitetne izpite pa bodo ti dijaki pisali v ločeni učilnici, pod nadzorom učiteljev, ki so bolezen že preboleli ali so cepljeni. Poleg tega bodo šole morale zagotoviti ločene vhode in hodnike do učilnic, namenjenih takih primerom.

27 okuženih, 199 v karanteni

Pred zaprtjem države, 31. 3., je bilo med maturanti 187. srednjih šol v Sloveniji 75 okuženih, v karanteni jij je bilo veliko več, to je kar 1411 srednješolcev, je na tiskovni konferenci pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. 

"Današnji podatki so bistveno nižji, predvčerajšnjim je bilo v četrtih letnikih okuženih 27 maturantov za obe maturi, v karanteni jih je bilo 199.  Za te, ki so v karanteni in so številke bistveno višje, imamo rešitev, to je testiranje s PCR testom," je poudaril. 

Številke okuženih bodo temeljito spremljali, tudi zanje je pripravljena rešitev. "Jeseni smo si prizadevali, da bi vsaj asimptomatski lahko pristopili, vendar se na zdravstvenem ministrstvu niso strinjali. Za te, ki v spomladanskem roku zaradi okužbe ne bodo mogli proistopiti k maturi, imamo rešitev. Po predložitvi dokazov o okužbi bo državna komisija za te lahko določila odobritev s tako imenovanim priznavanjem za nazaj," je pojasnil Zupanc. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.