Slovenija
31 ogledov

Ministrica: Nagrajevanja preveč

Irma Pavlinič Krebs (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Aktualno vprašanje plač v javnem sektorju in celoten sektor sam. Je res preobsežen ali le neučinkovit? Ministrica meni, da je preveč šefov in premalo samostojnosti.

Je v Sloveniji javni sektor zares preobsežen? To vprašanje ni odprto le ob aktualnem pogajanju za plače v javnem sektorju, pač pa že vse od Pahorjeve izjave, da je v Sloveniji polovico preveč javnih delavcev. Po Umarjevi raziskavi je sicer v Sloveniji delavcev v javni upravi glede na vse zaposlene manj, kot znaša povprečje v Evropski uniji. Ljudi je torej manj, vendar vprašanje je, kakšna je njihova struktura.

Ministrica Pavlinič Krebsova v današnjem Dnevnikovem Objektivu sicer ocenjuje, da bi lahko le v ožji državni upravi skrčili število zaposlenih za 10 odstotkov. „Prihodnje leto se bo upokojilo okoli tisoč javnih uslužbencev in nenadomeščanje z novimi že pomeni iskanje rezerv znotraj uprave ter premeščanje in usposabljanje delavcev za druge naloge.

Nagrajevanje se je sfižilo
Kaj pa plače, okrog katerih se zadnje tedne dvigujejo sindikati? Ministrica odgovarja, da je anomalija v dodatkih za vodenje, kjer vodje notranjih organizacijskih enot dobivajo dodatke, s katerimi celo presegajo plače svojih predstojnikov. Te dodatke želi zmanjšati. Poleg tega pa je po njenih besedah „analiza pokazala, da predstojniki podelijo več kot 50 odstotkov odličnih ocen, skupaj s prav dobrimi pa jih je okoli 75 odstotkov. Instrument, ki je bil torej namenjen nagrajevanju res dobrih in nadpovprečnih delavcev, se je sfižil.

V treh letih lahko delavec, ki dobi dobre ocene, napreduje za dva plačna razreda, torej se mu zviša plača za 8 odstotkov, in tako se te ocene zlorabljajo za redno višanje plač vsem. Sindikatom smo podali predloge za spremembe zakonodaje v smeri nagrajevanja bolj uspešnih in nenagrajevanja ali celo znižanja plač tistim, ki ne delajo dobro. A sindikati s tem gotovo ne bodo soglašali,“ odgovarja Pavlinič Krebsova in dodaja, da bo torej potrebno ukrepati z nasiljem nad socialnim dialogom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.