Slovenija
15 ogledov

Ministrica obljubila višje štipendije

Å¡tudenti Å¡tudent univerza fakulteta Žurnal24 main
Državne štipendije se bodo zvišale za 11 odstotkov, pri Zoisovih štipendijah pa bo glede na dohodek v družini mogoče dobiti dodatek, je povedala Marjeta Cotman.

Med največjimi dosežki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v zadnjem letu je Marjeta Cotman izpostavila predvsem zmanjšanje števila brezposelnih, ki jih je v zadnjih desetih mesecih za 17,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Opozorila je tudi na minuli teden sprejeto novelo zakona o delovnih razmerjih ter padec števila prejemnikov denarne socialne pomoči in drugih socialnih transferjev, ki se je od januarja do septembra letos zmanjšalo za 16,49 odstotka.

Povedala je, da se bo na MDDSZ najbolj povečala proračunska postavka za družinske prejemke in postavka za programe v podporo družini. Pri slednji je proračun za leto 2007 znašal 289.822 evrov, v letu 2008 pa bo znašal kar 545.910 evrov, je pojasnila. Ob tem je izrazila zadovoljstvo ob povišanem trendu rodnosti v Sloveniji. "Prav povečanju števila rojstev so namenjeni mnogi ukrepi, ki smo jih na MDDSZ sprejeli v tem mandatu," je sklenila.

Ministrica je še pojasnila, da se bodo po novem zakonu o štipendiranju, ki se bo začel izvajati 1. septembra 2008, zvišale državne štipendije, in sicer  za 11 odstotkov, pri Zoisovih štipendijah bo glede na dohodek v družini mogoče dobiti dodatek. Pojasnila je, da znesek sredstev za štipendije za šolsko leto 2007/2008 s strani MDDSZ znaša 3.184.056 evrov. "Z novim zakonom o štipendiranju poskušamo spodbuditi delodajalce k podeljevanju kadrovskih štipendij s spodbudami in sofinanciranjem dodeljenih kadrovskih štipendij," je dejala.

Ob tem je omenila tudi zakon o subvencioniranju študentske prehrane, ki po njenem mnenju zagotavlja trajno subvencioniranje prehrane študentom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.