Slovenija
59 ogledov

Ministrica: Odbojkar ni okužen z ziko

Zika EPA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zanikala, da bi bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z virusom zika. Slovenske novice so namreč danes poročale, da naj bi se z virusom med gostovanjem v Braziliji okužil slovenski športnik, ministrica pa je ob prihodu na sejo vlade dejala, da pri omenjenem primeru ne gre za ziko.

Primer okužbe z ziko v Sloveniji so sicer za Slovenske novice potrdili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), okužil naj bi se 23-letni slovenski odbojkar Jan Klobučar.

"Klobučar je po prihodu v Slovenijo sicer res zbolel in preventivno poiskal pomoč na infekcijski kliniki, od koder so ga napotili na dodatne preiskave, a so vsi izvidi pokazali, da odbojkar z virusom Zika ni okužen. Klobučar že nekaj dni nemoteno trenira z reprezentanco in se pripravlja na turnir svetovne lige prihodnji teden v Ljubljani," so sporočili z odbojkarske zveze.

Na NIJZ so za Slovenske novice navedli, da se je zboleli okužil na območju, kjer se virus trenutno širi. "Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni je že več kot 700 importiranih primerov okužb z virusom zika v države članice EU oziroma EFTA."

Hkrati na NIJZ pomirjajo, češ da je naš tigrasti komar Aedes albopictus slabši prenašalec zike kot Aedes aegypti, ki prenaša virus v Južni in Srednji Ameriki.

Po mnenju NIJZ "importirani primer ni pomenil tveganja za javno zdravje". Bolnika, okuženega z virusom zika, pa obravnavajo po ustaljeni klinični praksi.

PREBERITE ŠE:

Virus večinoma prenašata dve vrsti komarjev iz družine aedes, širi pa se lahko tudi s spolnimi stiki. Razširjen je predvsem v Latinski Ameriki, tudi v Braziliji, kjer bodo avgusta potekale olimpijske igre. Skupno je virus zdaj prisoten v okoli 60 državah sveta.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v najnovejšem priporočilu ljudem, ki potujejo na območja, okužena z virusom zika, svetovala, naj imajo najmanj osem tednov po vrnitvi varne spolne odnose ali pa se jim odrečejo, da bi tako preprečili prenos okužbe.

Virus zika sicer povzroča mikrocefalijo pri plodu nosečnice. Otroci imajo potem manjšo glavo in možgane, s tem pa velike težave v razvoju. Virus lahko povzroči tudi nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom, ki vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo. Od začetka izbruha v lanskem letu so zabeležili 1400 primerov mikrocefalije.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:45 09.junij 2016.

    Verjamem ,da KOKOlarjeva ne loći odbojke od vaterpola !

  • mirror 10:38 09.junij 2016.

    Glede na večkratna opozorila prisotnosti virusa zika v južni Ameriki, je neodgovorno s strani vodstva gostovanje reprezentance v Braziliji.