Slovenija
55 ogledov

Ministrica: Odprti prostori lokalov, ki zdaj ustrezajo zakonu, bodo tudi v prihodnje

<ilustracija>: 09.01.2007, cigareta, dim, kajenje, kadilec, ogenj, Ljublja Ivan Zupič
Ministrica zagotavlja, da glede kajenja na terasah ne bo v primerjavi s sedanjo zakonodajo nobenih sprememb.

"Definicija prostora v predlogu novega zakona je popolnoma enaka, kot je veljala doslej. Da bom bolj jasna. Odprti prostori lokalov, ki danes ustrezajo zakonu, bodo ustrezali tudi po novem predlogi," je po današnjih koalicijskih usklajevanjih poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Gostince v zadnjem času vznemirja nova zakonska definicija odprtega prostora v lokalu, kjer je kajenje dovoljeno. Dikcija se zdi nejasna tudi koalicijski SD.

"Odgovora nismo dobili"

"Danes na svoje konkretno vprašanje v zvezi s tem od ministrice nisem dobila odgovora. Pričakujem, da bodo dikcijo spisali bolj jasno in bodo tako gostinci kot inšpektorji vedeli, kaj je zaprti prostor in kaj ne," je po koalicijskih usklajevanjih povedala poslanka SD Bojana Muršič.

Poleg definicije odprtih prostorov so na koalicijskih usklajevanjih govorili še o enotni embalaži, tobačnemu centu in elektronskih cigaretah. Zakona še vedno niso dokončno uskladili.

V DeSUS zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov podpirajo. V poslanski skupini SD zakonu pa v trenutki obliki niso naklonjeni in zahtevajo spremembe. Kaže pa, da imajo v DeSUS in SD podobne pripombe, poroča STA. V DeSUS in SD opozarjajo tudi na to, da se skoraj dve tretjini zakona nanašata na druge podzakonske predpise, ki naj jih sprejme ministrstvo za zdravje, teh predpisov pa še niso videli.

Sporna tudi enotna embalaža

V SD imajo pomisleke glede enotne embalaže tobačnih izdelkov, ki po njihovem prepričanju pomeni omejevanje gospodarske pobude. Ministrici predlagajo, da opredelitev enotne embalaže, k čemur Slovenijo zavezuje tudi evropska direktiva, uredi v posebnem zakonu. Podobno menijo v  DeSUS.

Ministrica pojasnjuje, da bo tobačna industrija v državah EU do maja prihodnje leto morala cigaretne škatlice opremiti z velikimi slikovnimi opozorili, ker to narekuje evropska direktiva. V Sloveniji bomo z ukrepom enotne embalaže uredili še tisti zadnji prostor na tobačnih izdelkih, kjer industrija z različnimi barvnimi in oblikovnimi elementi lahko nagovarja predvsem nove, tudi mladoletne kadilce, pravi ministrica. Tak ukrep so uvedle že Francija, Madžarska, Velika Britanija in Irska. Napovedujejo pa ga še Norveška, Belgija in Finska.

Elektronske cigarete izenačene s tobakom

Nobene spremembe v predlogu ni glede elektronskih cigaret, ki jih bo zakon izenačil z ostalimi  tobačnimi izdelki. Elektronske cigarete bodo torej po nove prepovedane v zaprtih javnih prostorih, prepovedana bo prodaje mladoletnim ter popolna prepoved njihovega oglaševanja.
"S tem želimo preprečiti začetek uporabe teh izdelkov predvsem med mladimi, saj raziskave kažejo, da kajenje elektronskih cigaret štirikrat poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi navadne cigarete," navaja ministrica.

Predlog zakona bo v prihodnjih dveh tednih predstavila še poslanskim skupinam, nadaljevalo pa se bo tudi usklajevanje z ministrstvom za finance, ki nasprotuje tobačnemu centu.

sergeja.hadner@zurnal24.si
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:40 29.oktober 2016.

    Letošnja noč čarovnic bo posvečena Milojki Kolar ! Ne potrebuje maske !