Slovenija
19 ogledov

Ministrica ponuja "mešano na žaru"

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Posedi: Ni jasno, kaj namerava ministrica narediti, če ne pride do podpisa aneksa.

"To je čisto v duhu njihove, kot se je že izrazil predsednik vlade, trme. Smo se že navadili," včerajšnji ultimat ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs komentira vodja skupine 22 sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.

Posedijeva pogajalska skupina je imela včeraj sestanek. Posamezni organi se morajo še opredeliti, zbrati stališča članstva, vendar prevladuje dvom, da bo možno zagotoviti zadostno število podpisov za parafiranje ankesa.

Ministrica je včeraj sindikate pozvala, naj podpišejo aneks h kolektivni pogodbi in dogovora o ukrepih na področju plač. Če sindikati dokumentov ne bodo podpisali do 28. avgusta, bo vlada odpovedala kolektivne pogodbe, plače javnih uslužbencev pa enostransko uredila z zakonom.

 "Ena od težav je, da ministrica ni jasno povedala, kaj namerava storiti. Govori o odpovedi kolektivne pogodbe, o sprejetju sistemskega zakona, o intervencijskem zakonu. Vse skupaj je malo mešano na žaru. Ni jasno, ali gre za krožnik ali za ploščo in kaj je na čem. Ni jasno, kaj konkretno nameravajo narediti, razen tega, da gre za grožnje," komentira Posedi.

Zadnji dogovor predvideva:
* zamrznitev plač za dve leti
* zamrznitev napredovanja v višje plačne razrede
* neizplačevanje redne delovne uspešnosti
* regres za prihodnji dve leti ostane na letošnji ravni
* neusklajevanje plač z inflacijo prihodnje leto, razen če bo ta višja kot 2,5 odstotka

O podpori se še odločajo
Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je napovedal že danes napovedal, da bodo aneks podprli, ker se jim zdijo vse druge rešitve slabše. Prepričani so, da so v pogajanjih z vlado dosegli vse, kar je bilo mogoče doseči.

Sindikat je del druge pogajalske skupine – Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki ga vodi Branimir Štrukelj. Ta skupina je v petek parafirala dogovor in aneks.

Dogovor bi morali podpisati tako sindikati pod vodstvom Štruklja kot nekateri iz Posedijeve skupine. Za veljavnost aneksa ga mora podpisati večina od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja iz štirih dejavnosti. Po mnenju Štruklja so z dogovorom preprečili znižanje plač. 

"Na pogajanjih smo izvlekli vse, kar je mogoče. Presoja članstva pa je, ali ta sporazum sprejmejo ali ne. Zavrnitev pomeni, da bo prišlo do interventnih ukrepov, kar pomeni, da se bo treba boriti za ohranitev kolektivnih pogodb, ki jih vlada namerava odpovedati. To je najresnejši problem," je za zurnal24.si pojasnil Štrukelj.

 

Stavka ostaja v igri
"Že relativno zgodaj smo oblikovali stavkovni odbor in tam zadeve tečejo po pričakovanjih," pa Posedi odgovarja na vprašanje, kakšne njihove poteze sledijo po 28. avgustu, če bo dejansko prišlo do potez, ki jih napoveduje ministrstvo za javno upravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.