Slovenija
43956 ogledov

Ministrica: Obstaja možnost, da bodo šolarji in dijaki doma do septembra

šolske torbe šola otroci Profimedia
Obstajajo trije možni scenariji: po najboljšem bi se otroci vrnili v šolske klopi po prvomajskih počitnicah, po drugem scenariju 1. junija, po najslabšem pa šele septembra. "Mi bomo v teh razmerah življenjski, ne bomo delali misije nemogoče. A vsi nosimo del odgovornosti, da pridemo do istega cilja," je obljubila ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Danes je za 24UR ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Simona Kustec, ponovno poudarila, da šolskega leta ne bo treba podaljševati, ker izobraževanje na daljavo nadomešča klasično učenje v učilnicah. Nekoliko več prilagoditev pa bo potrebnih na področju preverjanja znanja. 

"Zanesljivo se že ve, da bomo morali sistem preverjanja znanja prilagoditi po obsegu in obliki, na življenjski način, kako natančno, še ne vemo. Ravno v tem tednu skupaj s strokovnjaki, z zavodom za šolstvo, s predstavniki ravnateljev, vrtimo različne možnosti, kako to izvesti," je povedala, a konkretnih idej še ni želela predstaviti.

"Lahko pa povem, da postavljamo rešitve v tri možne scenarije izobraževanja: prvi je ta, da bi se - idealno - vračali v razrede po prvomajskih počitnicah, drugi scenarij, da bi se vračali 1. junija, tretji scenarij pa je ta, da se sploh ne bomo več fizično vračali v klopi do septembra," je razkrila. 

"Večje razlike se ne bi smele kazati"

Šolanje na daljavo teče tretji teden, nekateri strokovnjaki že opozarjajo, da se razlike med učenci vse bolj poglabljajo, a ministrica te navedbe zavrača, saj verjame, da se večje razlike ne bi smele kazati. "Vsebina ciljev je še vedno enako jasna, znana celo leto, učitelji jo poznajo in po njej delajo. Kar se je spremenilo, je le oblika dela," je prepričana.

Velik del odgovornosti, da do večjih razlik ne bo prihajalo, po njenem nosijo učitelji: "Na poslanstvu posameznih učiteljev je, da izberejo način in smeri, kako prenašati znanje na daljavo na uspešen način, da bodo vsi učenci usvojili znanje. Ravno s tem namenom smo prenesli do ravnateljev in učiteljev smernice in priporočila, da jih pregledajo in uporabijo pri svojem nadaljnem delu."

Po njenih besedah se na ministrstvu zavedajo, da je delo na daljavo bolj zahtevno za učitelje in učence in da je treba prilagoditi zahteve in pričakovanja, način in pristop k delu. "Mi bomo v teh razmerah življenjski, ne bomo delali misije nemogoče. A vsi nosimo del odgovornosti, da pridemo do istega cilja," je še poudarila.

Poskrbljeno tudi za študente in vajence

Šolsko leto torej ne bo izgubljeno, izobraževanje na daljavo pa zaenkrat učinkovito nadomešča klasične oblike pouka. Nekaterih obveznosti, kot je denimo praktično izobraževanje, pa dijakom in vajencem zaradi izrednih razmer ne bo treba opravljati.

Tudi za študente bodo poskrbeli, je na tiskovni konferenci včeraj obljubila ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Tisti študentje, ki zaradi izrednih razmer ne bodo mogli v roku opraviti vseh svojih obveznosti, bodo upravičeni do podaljšanja statusa. Poleg tega bodo prejeli 150 evrov kriznega dodatka.

Družina Slovenija To bodo dobile velike družine

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kinglocteens 04:03 31.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks