Slovenija
36088 ogledov

Ministrica sprejela odločitev o tem, ali gredo v šolo vsi šolarji

Dijaki
1/2
Šolska ministrica sprejela odločitev glede vključevanja vseh šolarjev k pouku v šolah, a jo mora potrditi še vlada.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je že v torek po sestanku s šolniki in predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sprejela odločitev glede nadaljnjega vključevanja učencev in dijakov k pouku na šolah, a je še ne razkriva. Odločitev mora namreč dokončno potrditi še vlada, kar se bo po napovedih zgodilo v četrtek.

Že v začetku prejšnjega tedna so se k pouku v šolah vrnili učenci prvega triletja in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, v ponedeljek so se jim pridružili še devetošolci. Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ravnateljev, NIJZ in drugi predstavniki stroke pa so nazadnje v torek razpravljali o tem, kdaj oziroma če sploh naj se v tem šolskem letu v šolske klopi vrnejo še osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se namreč za zdaj še naprej šolajo na daljavo.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci na vprašanje o odprtju šol in vrtcev v celoti povedala, da se moramo zavedati, da "niti kadrovsko niti prostorsko ni mogoče izvajati pouka za vse učence, da bi bili razdeljeni v manjše skupine, tako da nek kompromis predstavljajo običajni razredi, ki jih potem epidemiološko obravnavamo kot neko skupino ali družino".

Dijaki v srednji šoli | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če zboli eden od učencev, je seveda treba cel razred upoštevati kot visoko tvegane, tesne stike. Seveda je to težje narediti v razredu, ki ima 25 učencev, kot v taki manjši skupini, kjer je učencev 10 do 12, ampak še vedno je to mogoče zamejiti v skupini tega običajnega razreda, ob predpostavki, da se ta razred ne meša z drugimi razredi," je dejala. Ob tem je pojasnila, da bi v primeru mešanja oddelkov morali v epidemiološki anketi in zamejevanju izbruha obravnavati nekaj sto učencev in vse njihove učitelje, "kar je pa bistveno težje izvedljivo in bolezni ne bi mogli zamejiti".

Predstavniki šol so sicer v torek znova predlagali sprostitev ukrepov, da bi se lahko v šole vrnilo čim več oz. po možnosti vsi šolarji, ki se še šolajo doma. "Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati," je po torkovem sestanku povedal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Ponovil je, da so ukrepi, ki jih je za šolstvo predvidel NIJZ, s pedagoškega vidika in vidika izvedbe šolanja neživljenjski.

Komentarjev 3
  • bodočipartizan 08:23 28.maj 2020.

    Svoj žegen mora dati veliki vodja, se vidi koliko vpliva imajo ostale stranke v vladi.

  • Ivo 19:25 27.maj 2020.

    Kmalu bodo začeli kolesariti še vsi ostali učitelji, ki še ne kolesarijo. Kako lahko tako pomembne odločitve od danes na jutri sprejemajo?!? Kaj so naši otroci tako malo pomembni vladi, da niso vredni niti toliko, da bi dva dni prej ...prikaži več vedeli ali gredo v šolo?!? In ljudje, ki naj bi jih učili bodo izvedeli en dan prej ali začnejo delati ali ne?

  • denis0 17:12 27.maj 2020.

    Ne se hecat s tem!Leto je zakljuceno in ga koncno zakljucite!Koliko stresa lahko mi,kot druzina sploh se prenesemo?Zakljuci takoj in konec!Slabo- vendar na dolgi rok dobro!Hvala