Slovenija
24 ogledov

Ministrica: "Velja tudi za nazaj"

“Število inšpektorjev na MJU smo povišali in kljub temu dosegamo zmanjšanje štev Žurnal24 main
Matjaž Gams, predsednik Svizove konference visokega šolstva, ravnanje ob podpisu aneksa h kolektivni pogodbi označuje za nezakonito. Ministrica Irma Pavlinič Krebs očitke zavrača.

Predsednik konference visokega šolstva in znanosti šolskega sindikata Sviz Matjaž Gams ravnanje ob podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in zadržanje izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij označuje za nezakonito.

"Ker so plače v visokem šolstvu in znanosti od leta 2002 dalje rasle počasneje kot pokojnine ali celo inflacija, ne razumemo, kako lahko naši predstavniki podpišejo navidezno zamrznitev," je v izjavi zapisal Gams.

Po njegovem gre namreč za navidezno zamrznitev, saj se s potezami, kakršna je bila nedavno sprejeta uredba o položajnem dodatku, plače v njihovem sektorju dejansko zmanjšujejo.

Sam aneksa še ni videl, meni pa, da bi morali o njem vnovič glasovati tako v konferenci kot tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je eden od podpisnikov aneksa.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da gre za osebno mnenje predsednika konference visokega šolstva in znanosti. Štrukelj je dodal, da so bili vsi obveščeni o poteku pogajanj in vsebini aneksa.

"Velja tudi za nazaj"
Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor lahko velja tudi za nazaj, če se pogodbeni stranki tako dogovorita, pravi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Pri aneksu pa gre po njenih navedbah za pogodbeno dogovarjanje, spremembo pogodbe, "kjer sta stranki avtonomni v izražanju volje".

To je visoka legitimnost sklenjenega dogovora med vlado in reprezentativnimi sindikati.
ministrica Irma Pavlinič Krebs o številki zaposlenih v javnem sektorju, ki so podpisali aneks

Odzvala se je tudi na očitek, da je ureditev novega kvoruma za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor v neskladju z ustavo. Novela je po njenih besedah "določila poenotenje različnih kvorumov", pri čemer noben od dosedanjih ni bi spremenjen, zgolj operacionaliziran.

Premier Borut Pahor je ponovil, da je pogodbe treba spoštovati, da pa so se obenem korenito spremenile okoliščine, saj je država od sedemodstotne gospodarske rasti prešla na lanski skoraj devetodstotni padec BDP. V tako zaostrenih javnofinančnih razmerah in ob še naprej težavnem gospodarskem stanju namreč ni mogoče izpolnjevati obljub iz dobrih časov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.