Slovenija
12868 ogledov

Ministrica vrgla karte na mizo, sindikati razočarani

Sanja Ajanović Hovnik STA/Flickr/VladaRS
Vlada je na današnjih pogajanjih sindikatom javnega sektorja predstavila predlog za odpravo plačnih nesorazmerij, težak 267 milijonov evrov.

Sindikati uradnega predloga še niso prejeli, zato ga podrobno niso želeli komentirati, je pa po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov Jakoba Počivavška na prvi pogled znesek nižji od pričakovanj.

Do štiri plačne razrede več

Predlog predvideva, da odprava plačnih nesorazmerij ne bo linearna, ampak bodo plačne skupine prejele od enega do pet plačnih razredov več. To sicer že zajema tudi aprilski dvig plač, torej bodo prejeli do štiri plačne razrede več.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi za medije po pogajanjih dejala, da odprava nesorazmerij ne pomeni dviga plač. "Pomeni, da se izravnajo vse poklicne skupine, vse dejavnosti z zdravstvom in socialnim varstvom," je povedala.

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je po pogajanjih povedal, da danes predloga o odpravi plačnih nesorazmerij po delovnih mestih "niso videli", zato se do predloga niso opredeljevali. "Bile so izrečene številke, ki jih je treba preveriti," je še dodal.

Počivavšek pa je dejal, da je predlog že na prvi pogled slabši od pričakovanj in sindikalnega videnja nesorazmerij, ki so se zgodila zaradi dogovorov v zdravstvu in socialnem varstvu. "Jaz sem prepričan, da bo sindikalni predlog, ko bo pripravljen, bistveno drugačen od tega, kar je pripravila vladna stran," je povedal.

Pogajanja ob ponedeljkih in sredah

Pogajanja bodo odslej potekala na 14 dni, in sicer bodo centralna pogajanja ob ponedeljkih, v istem tednu ob sredah pa pogajanja po plačnih stebrih. Že to sredo bodo tako potekala prva pogajanja v štirih stebrih oziroma se nadaljevala pogajanja v zdravstvu in socialnem varstvu.

Sindikati so sicer na današnja pogajanja prišli tudi z željo po dvigu regresa, a očitno slabo kaže. Vlada sicer uradnega stališča do takšnega predloga še ni sprejela, je pa ministrica Ajanović Hovnik na vprašanje o tem izpostavila, da sredstva za dvig v proračunu niso zagotovljena, ob tem pa se sprašuje še, ali je dvig regresa sploh upravičen. "Mi moramo skrbeti za javnofinančno vzdržnost. Če bi se začeli pogovarjati o dvigu regresa, bi pričakovali od sindikatov, da povedo, čemu se potem odpovejo," je med drugim še dejala ministrica.

Sindikati so pojasnila sprejeli z nezadovoljstvom. Menijo, da gre za neustrezen odnos vlade do javnih uslužbenk in uslužbencev in za "kazanje mišic na napačnem igrišču".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • lojs 13:25 30.maj 2023.

    sam sem se pred leti ukvarjal s temi prošnjami in "fehtanjem" za delo ... deset let nazaj me noben delodajalec ni vprašal če bi delal to in to ... oni so se ukvarjal z nekimi profilii ... IN ker sem ...prikaži več po naravi butast, nisem razumel kaj je to ... profil od strani, levo, desno.. itd ... potem pa človek reče JEBITE SE VI IN VAŠ PROFIL ... če ne rabite delavca, pa pač ne bom delal, kje je problem, naj dela kdor hoče

  • lojs 13:21 30.maj 2023.

    kopiram po franu ... migracija : "spreminjanje stalnega ali začasnega bivališča, zlasti iz gospodarskih vzrokov;" ... vidimo, da primanjkuje čedalje več delovne sile in migranti so kao rešitev ... mogoče, ampak vsak delodajalec na koncu odloča ... popolno se strinjam ...prikaži več , da je v tej možici ljudi tudi mnogo sposobnih in/ali celo izobraženih ... iščemo zrnje med plevelom

  • Avatar primorec7
    primorec7 11:21 30.maj 2023.

    To bo smeha, ko se bo zamenjala oblast. Veselim se dneva in vaših začudenih ksihtov.