Slovenija
25 ogledov

Ministrica za kulturo naštela vsaj deset kršiteljev, inšpektorat nobenega

Članica kolegija Zveze CoS Julijana Bizjak Mlakar Saša Despot
Ministrica za kulturo trdi, da na več radijskih postajah ni mogoče slišati slovenske glasbe in tudi zato uvaja nove kvote za slovensko glasbo, a kazni zaradi neupoštevanja kvot v zadnjih petih letih ni dobil še nihče. Saga o kvotah se še nadaljuje ...

Cilj zakona o medijih, ki ga bodo poslanci kot kaže le sprejeli, naj bi bil zagotoviti, da se "v vsakem trenutku poslušanja lahko sliši slovenska beseda". Ob tem pa je ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar večkrat izpostavila, da je potrebno preprečiti nadaljnje zlorabe trenutnih glasbenih kvot in v intervjuju za Dnevnik še pred obravnavo trenutnega zakona v državnem zboru navedla, da "obstaja okoli deset radijskih postaj, na katerih ne morete slišati slovenske glasbe, predvsem ne podnevi".

Zato smo pred novo obravnavo v državnem zboru želeli preveriti, na katerih radijskih postajah ni mogoče slovenske glasbe. Na ministrstvu za kulturo doslej na naša vprašanja niso uspeli še odgovoriti, a bolj zgovoren je podatek inšpektorata za medije, ki je zadolžen za kaznovanje kršiteljev zakona, da v zadnjih petih letih zaradi neupošetvanja deleža slovenske glasbe v radijskih in televizijskih programih ni bil kaznovan, prav nihče.  

Medijski inšpektorat: Šele če nam sporočijo kršitve, bomo ukrepali ...

Na medijskem inšpektoratu namreč izpostavljajo, da sami v skladu z zakonom niso pristojni za iskanje kršitev oziroma za tako imenovani "strokovni nadzor", ampak nad tem bdi Agencije za telekomunikacijska omrežja in storitve (AKOS).

Torej šele, ko bo AKOS ugotovil kršitve in to sporočil na inšpekcijo, bodo ukrepali: "V kolikor AKOS v pri opravljanju strokovnega nadzora pri izdajateljih ugotovi nepravilnosti oz. kršitve (v konkretnem primeru torej nedoseganje kvot oz. deležev slovenske glasbe), poda IRSKM - kot prekrškovnemu organu po ZMed - predlog za uvedbo  postopka o prekršku."

Na AKOSU pa so nam, na vprašanja o kršitvah v zadnjih petih letih, pojasnili, da je "agencija konec leta 2014 in v prvi tretjini leta 2015 opravila sistematičen nadzor deležev predvajane slovenske glasbe v 14 radijskih programih". Kršitev pa je ugotovila le v enem primeru, in sicer Radia Center, kjer pa so nato kršitev odpravili.

Sodeč po pojasnili AKOS-a naj bi omenjeno kršitev predali tudi inšpektoratu, a tam zatrjujejo, da v zadnjih petih letih prijav niso dobili.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Boris Odreitz 23:46 29.februar 2016.

    Pač naj dela vsak v jeziku kateri mu je všeč Zakaj rsavno v Slovenskem. Umetnosti se mne da diktirati, saj to več potem niumetnost !

  • Boris Odreitz 23:45 29.februar 2016.

    NIČ !Manjka pa novih dobrih Slovenskih a jih ni !

  • Boris Odreitz 23:44 29.februar 2016.

    V prekmurju itak drugega ne poznajo kot šravrosa pa žečičla to je za prekmurce višek muske