Slovenija
14 ogledov

Ministrica, zakaj ste prišli komaj po treh dneh?

policijska postaja Anže Petkovšek
Sprejemni center za begunce v Brežicah sta dopoldne obiskali ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Slednja se je odzvala tudi na vprašanja glede stroškov, ki nastajajo zaradi begunske krize.

Naše prvo vprašanje obema je bilo: zakaj ste prišli komaj danes, so trije dnevi begunskega vala že mimo? Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar odgovarja politično. “Za nas se begunska problematika ni začela v zadnjih treh dneh! Tudi te dni je na ministrstvu potekalo zelo intenzivno delo,” pravi notranja ministrica in poudarja, da njena pojavnost na terenu ni merilo uspešnosti.

Ministrica Anja Kopač Mrak po drugi strani na vprašanje, zakaj je prišla komaj danes, odgovarja z vprašanjem kaj bi jo vprašali, če tudi danes ne bi prišla.

"Za policiste je in bo poskrbljeno"

Notranja ministrica je ob današnjem obisku nastanitvenega centra v Brežicah ugotovila, da delo policistov poteka tekoče. “Zelo sem zadovoljna s tem, kar sem videla,” je povedala in izpostavila, da Slovenija dosledno spoštuje določila varovanja schengenske meje.

Po njenih besedah imamo tudi zato zagotovila Evropske komisije, da nam bodo pomagali glede stroškov, ki pri tem nastajajo. “O višini stroškov je za zdaj še preuranjeno govoriti, informacije še zbiramo, danes na to temo poteka sestanek na ministrstvu za finance," je povedala notranja ministrica. 

Plačani bodo v skladu z zakonom

Ministrstvo očitno pri stroških varčuje tudi na račun prehrane policistov, ki so, kot smo že pisali, za celodnevno varovanje slovenske meje dobili le dvakrat po en sendvič in pol litra vode, nakar so jim hrano organizirano začeli voziti lokalni ponudniki. “Ugotavljam, da sistemskih motenj pri prehrani policistov ni. Seveda pa v takih izrednih in težkih razmerah lahko pride do manjših logističnih zapletov, kar sproti rešujemo,” pravi Györkös Žnidarjeva. Na dodatno vprašanje, ali bodo dobili kakršnokoli nagrado za svoje delo, je povedala, da bodo obravnavani v skladu z delovnopravno zakonodajo.

Ministrica se je dotaknila tudi petkovih in nocojšnjih nočnih izgredov pred slovensko mejo, v katere so bili vpleteni tudi aktivisti. “Potrebno je poudariti, da so vsi dolžni spoštovati navodila policistov, ki zagotavljajo varnost. Tako begunci kot aktivisti. Nobena dejanja, ki bi lahko kakorkoli ogrožala, niso sprejemljiva. “

györkeš | Avtor: M. K. M. K.

"Ne, med begunce ne grem, se mi mudi v Ljubljano"

V prvi vrsti sem obiskala Center za socialno delo Krško, ki izvaja interventno službo na terenu. Res sem ponosna na vse delavke te interventne službe, ki so v petek prišle na povabilo in prošnjo civilne zaščite in policije ter takoj začele pomagat,” je ob svojem obisku sprejemnega centra zabegunce v Brežicah poudarila Kopač Mrakova.

Povedala je, da je na podlagi informacij centrov za socialno delo in policije ter ostalih deležnikov v procesu sprejema beguncev, njihovo sodelovanje zgledno. “Sprejemni center v Brežicah je prazen. Tudi to je eden izmed dokazov, da sistem deluje, da smo pripravljeni na to, kar se dogaja,” je poudarila. Na novinarska opažanja, ki jih dobivamo iz terena, in sicer da naj sistem zagotavljanja psihosocialne pomoči na terenu beguncem ne bi funkcioniral najbolje, je odgovorila, da ona takšnih informacij nima. “Kolikor vem, je vsa koordinacija optimalna. Je pa potrebno potrpljenje in sodelovanje!

Na vprašanje, ali bo tudi sama obiskala begunce, je odgovorila, da je bil njen namen obisk Centra za socialno delo Krško in njihovih socialnih delavk, ki so na terenu, saj se njihova vloga v procesu sprejemanja beguncev pogostokrat ne omenja. “Potem pa moram v Ljubljano, kjer v Državnem zboru vprašanja zastavljajo poslanci." 

dezurni@zurnal24.si