Slovenija
23 ogledov

Ministrici ob 37 milijonov

Žurnal24 main
4,5 milijona evrov. Toliko v povprečju v javnem sektorju vsak mesec porabijo za povračilo stroškov zaposlenim za prevoz na delo. Nadzor. V treh letih odkrili le osem kršiteljev. Štirje ostali brez službe.
potni stroski | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zaposlenim v javnem sektorju je bilo letos izplačanih za skoraj 50 milijonov evrov potnih stroškov (za prevoz na delo in domov). Daleč največ so zanje namenili na obrambnem ministrstvu, ki ga vodi Ljubica Jelušič, in ministrstvu za notranje zadeve Katarine Kresal.

Stroški spet višji
Izračun povprečne porabe na mesec razkriva, da bodo konec leta izplačani potni stroški v primerjavi z lani spet višji. Ministrstva, vladne službe, sekretariati, uradi in agencije so skupno za te stroške letos namenili v povprečju 4,5 milijona evrov na mesec – lani 4,3 milijona, leta 2008 4,4 milijona, leta 2007 pa štiri milijone evrov.

Najmanj sredstev je bilo za potne stroške porabljenih prav pred tremi leti, ko je začela veljati uredba nekdanjega ministra za javno upravo Gregorja Viranta o povračilu stroškov prevoza. Glede na leto 2006 so takrat na potnih stroških privarčevali slabih sedem milijonov evrov. A uredba daljšega učinka ni imela, saj so se izdatki na račun potnih stroškov že leta 2008 spet povečali (za štiri milijone evrov).

Razpredelnico potnih stroškov vseh ministrstev si oglejte na tej povezavi.

Kje je nadzor?
V javnem sektorju so od vpeljave Virantove uredbe in nadzora zlorabo potnih stroškov odkrili le na ministrstvu za notranje zadeve (policija) in ministrstvu za javno upravo. “V letih 2007 in 2008 smo izdali eno pooblastilo za nadzor, pri tem pa nepravilnosti niso bile ugotovljene. Lani je generalni direktor policije izdal štiri pooblastila za opravljanje nadzora. Pogodba o zaposlitvi je bila iz tega razloga izredno odpovedana štirim uslužbencem policije. Letos takega nadzora ni bilo,” so sporočili z ministrstva Kresalove. Prav tako so štiri zlorabe ugotovili na ministrstvu za javno upravo: “Javni uslužbenec je bil obveščen, da je treba preveč izplačane stroške prevoza vrniti. Na podlagi pisnega dogovora so bili preveč izplačani stroški prevoza tudi povrnjeni.”

Drugje z mehanizmi nadzora nepravilnosti niso ugotovili ali pa nadzora sploh še niso izvrševali. “Nadzor o zlorabi pravice do povračila stroškov prevoza na delo in domov na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) še ni bil opravljen,” so na kratko odgovorili z MZZ.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.