Slovenija
2896 ogledov

Ministrici prenehala funkcija, a Švarc Pipan še ostaja na ministrstvu

Dominika Švarc Pipan Anže Petkovšek Ministrica za pravosodje, Dominika Švarc Pipan.
Poslanci državnega zbora so se na izredni seji seznanili z odstopom pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki ji je s tem prenehala ministrska funkcija.

Švarc Pipan je odstopno izjavo premierju Robertu Golobu poslala včeraj, premier jo je še isti dan poslal v DZ. Ministrica je odstopila zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Za stavbo so plačali 7,7 milijona evrov, pri tem pa ministrstvu ni opravilo svoje cenitve. 

Nova sodna stavba na Litijski | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Razrešitev dan pred prenehanjem funkcije

Švarc Pipan je hotela ozadje spornega nakupa raziskati sama in je s tem v zvezi v torek predsedniku vlade poslala poročilo. Podrobnosti niso znane, je pa ministrica prst usmerila v glavnega tajnika SD Klemna Žiberta, ki je zaradi tega odstopil, ter državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki ga je vlada včeraj, dan pred tem, ko bi mu potekel mandat, na predlog Švarc Pipan razrešila z mesta državnega sekretarja. 

Revidiranci morajo računskemu sodišču, ki ga vodi Igor Šoltes, v treh mesecih od | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predsednik vlade mora v skladu s poslovnikom DZ dneh bodisi predlagati novega ministra, bodisi DZ obvestiti, ali bo funkcijo ministra v vmesnem času opravljal sam ali jo bo predal kateremu drugemu ministru. Zakon o vladi določa, da takšno nadomeščanje lahko traja tri mesece. 

Švarc Pipan še ostaja na ministrtvu

Golob in koalicijska SD sta se sicer dogovorila, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, a obvestila o tem v DZ še ni poslal. Premier naj bi bil odločen, da kandidata za novega ministra poišče čimprej, v roku desetih dni, da začasno prevzemanje poslov ne bi bilo potrebno. Tekoče posle na ministrstvu pa bo še nekaj dni opravljala dosedanja ministrica Švarc Pipan.

Ministrica Dominika Švarc Pipan je ob seznanitvi DZ z njenim odstopom ocenila, da je vsakomur, ki mu je mar do resnice, v zadnjih tednih postalo jasno, zakaj je vztrajala. Trudila se je razkriti sporne praske, premierju pa je predala poročilo, ki kaže na skrbno načrtovano delovanje peščice uradnikov v ozadju nakupa prostorov na Litijski, je dejala.

Ob tem se je premierju Robertu Golobu, sodelavcem na ministrstvu in državljanom zahvalila za izraženo zaupanje in podporo. "Vse to me navdaja z upanjem in vero, da bomo skupaj zmogli končno presekati s spornimi političnimi praksami in korupcijo," je sklenila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • onxxx 10:00 17.februar 2024.

    In kaj sedaj? Odstopila je in to je to hahaha braaaavo res.

  • Plavi-mil 11:56 16.februar 2024.

    Mora še počistiti, kajne?

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:54 16.februar 2024.

    Naj kar še ostane, je še najbolj poštena,je pač naredila napako,za katero so poskrbele barabe znotraj stranke,za katere je mislila,da so pošteni