Slovenija
27 ogledov

Ministrom bo moral še odgovarjati

slovenija 12.12.13, Uros Cufer, minister za finance, Bostjan Jazbec, guverner Ba Anže Petkovšek
Iz odgovorov guvernerja Jazbeca ne izhaja, da so bile pri tem storjene nepravilnosti, o katerih se razpravlja v medijih, sporočajo iz vladnega urada. Postopke sanacije bank bo jazbec sicer pojasnjeval še na prihodnji seji vlade.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je moral današnjo sejo zaradi poti v tujino zapustiti predčasno, pojasnjevanje o ukrepih za sanacijo bank bo tako nadaljeval na prihodnji seji vlade.

Po besedah prvaka SD Dejana Židana je bila razprava odkrita, ministri so zastavili 14 vprašanj,  guverner pa je odgovarjal poglobljeno. Odgovori so bili dobri, a je še kar nekaj vprašanj, je še povedal Židan. Ključno vprašanje je bilo, ali je šlo v slovenske banke res več denarja, kot so ga potrebovale.

"Iz odgovorov guvernerja Jazbeca ne izhaja, da so bile pri tem storjene nepravilnosti, o katerih se razpravlja v medijih. Na osnovi dosedanjih informacij in pojasnil ni razlogov za nezaupanje v guvernerja in Banko Slovenije," pa so sporočili iz urada vlacde za komuniciranje.

Pojasnil tudi nekatera doslej neznana ozadja

Jazbec naj bi po besedah Židana pojasnil tudi nekatera ozadja, ki jim doslej niso bila dovolj znana. Židan je tako omilil nekatera stališča do Jazbeca, glede katerega je bil doslej zelo kritičen. Pravi, da je Jazbec odgovoril na marsikatero vprašanje, zato za zdaj ne more reči, da Jazbec nima njegovega zaupanja.

Guverner Banke Slovenije  je očitke o nepravilnosti v procesu sanacije bank že zavrnil na novinarski konferenci prav tako pa na odboru za finance prejšnji teden. Na vlado je prišel na lastno pobudo. Ukrepe za sanacijo bank glede o katerih so se pojavili sumi nepravilnosti, bo pojasnjeval tudi na izredni seji državnega zbora v začetku marca.

Jazbec še ima podporo predsednika vlade Mira Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja.

Tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je zadovoljen s pojasnili guvernerja, ki je zagotovil, da so bili vsi postopki v zvezi z dokapitalizacijo bank opravljeni v skladu s predpisi in pravnim redom EU. Res pa je, da še ni odgovoril na vsa vprašanja, je prepričan Erjavec.

A za zdaj je, tako Erjavec, na svoja vprašanja prejel odgovore in ocenjuje, da ni bilo v postopkih nič narobe. Poleg pravilnosti postopkov v zvezi z dokapitalizacijo ga je zanimala še ustreznost višine dokapitalizacije bank.

Komentarjev 3
  • Vseslovensko Združenje Malih D 10:04 19.februar 2015.

    VIDEO SOOČENJE z argumenti - zgovorno razkritje zavajanj predstavnikov Banke Slovenije, prejšnje Vlade RS ter akterjev sporne sanacije bank, ob množični razlastitvi državljanov in srhljivem oškodovanju davkoplačevalcevwww.youtube.com/watch?v=vXpezj0t5asPretekli teden je potekal predvsem v znamenju razkritij dr. Tadeja ...prikaži več Kotnika, člana Strokovnega sveta VZMD in prvo-podpisnika Ustavne pobude (www.youtube.com/watch?v=1qMbXiF1SK0), ki so pripeljala do Nujne seje Komisije za nadzor javnih financ v Državnem zboru RS, kjer sta ob dr. Kotniku aktivno sodelovala tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič in odvetnik VZMD in razlaščenih imetnikov obveznic, Miha Kuničwww.youtube.com/watch?v=2sJwgazbjnE Dva tedna po vložitvi Predloga za izdajo začasne odredbe o prepovedi prodaje NKBM na Ustavno sodišče RS je sinoči na nujni seji Odbor za finance in monetarno politiko Državnega zbora RS, v sklopu razširitve dnevnega reda obravnaval »Pobude in zahtevi V

  • franke 18:20 18.februar 2015.

    Kakšno je to spoštovanje vlade ,da na polovici seje guverner zapusti sejo? HALO. Pa kje mi živimo?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:40 18.februar 2015.

    židan je igralc tko da to da mu židan zaupa mi še čist nč ne pove.