Slovenija
38 ogledov

Ministrska četica izbrana

Janez Janša Žurnal24 main
"Predlagana ekipa je najmanjša ekipa doslej v zgodovini Slovenije," je ob predstavitvi ministrskih kandidatov dejal mandatar Janez Janša. Število je po njegovih besedah dovolj veliko, da bodo lahko sprejemali odločitve.

"V ekipi je kar nekaj izkušenih imen. To je potrebno, ker dolgega časa za uvajanje ne bo, probleme je treba reševati takoj oziroma bi jih že morali," je dejal Janša, ki je prepričan, da bo imela ta vlada najtežjo nalogo po osamosvojitvi.

Izbrano ekipo ministrov je označil za solidno pripravljeno, njen osnovni namen pa je popeljati Slovenijo iz krize. Na novinarsko vprašanje, zakaj svojo ekipo označuje za „solidno“ in ne za „odlično“ pa je odgovoril, da smo take ocene ekipe poslušali na začetku prešnjega mandata, čeprav je ta vlada začela razpadati kmalu po oblikovanju.

Sestavo ministrskih kandidatov je označil za najboljšo možno v realnih razmerah: "Vsi imamo idealne predstave, uresničimo pa lahko le kar je realno."

Vsi z odgovornostjo

Vlada, če bo prihodnji teden potrjena v državnem zboru, se bo najprej lotila priprave in sprejetja rebalansa proračuna in nato priprava predloga novega socialnega sporazuma, „s katerim želimo začrtati pot Slovenije iz krize in se dogovoriti o porazdelitvi bremen.“

"Vsaka stranka ima realno težo, vsaka ima vsaj dve mesti, kar pomeni, da imamo vsi realno odgovornost," je še poudaril Janša.

Predlagane kandidate zdaj čakajo zaslišanja pred pristojnimi telesi državnega zbora, nato pa predvidoma v petek sledi seja parlamenta, na kateri bodo poslanci odločali o potrditvi prihodnje vlade.

"To bi bilo nagajanje"

Janša je dejal, da ustavne presoje o zakonu o vladi ne pričakuje, saj če bi se zgodila, „bi to bilo nagajanje“. Zakona, ki še ni stopil v veljavo, ni možno spreminjati. Janša je dejal, da se s tem prihodnji teden ne bodo ukvarjali, so pa odprti za vse strokovne argumente, ki jih bodo preučili.

Enakopravni socialni partnerji

Vprašanja na tiskovni konferenci so se nanašala tudi na aktualne razmere. Glede na Janševe besede se najverjetnejša prihodnja vlada ne bo vključila v referendumsko kampanjo o družinskem zakoniku. Vsaka stranka ima glede tega vprašanja svoja stališča, koalicijska pogodba jih v tem primeru ne zavezuje.

Glede zavrnitve zakona o javnih financah, ki je predvideval tudi dan zadolženost Slovenije ne bi presegla 48 odstotkov, je Janša dejal, da ni bil primeren za sprejem, ker je dolg znašal med 49 in 50 odstotki BDP.

"Glede na novo napoved Umarja o nulti gospodarsko rasti ni mogoče povečevat porabe, primanjkljaja ni mogoče imeti. Preprečiti je treba, da bi bili prizadeti vitalni družbeni sistemi."

Pri socialnem sporazumu pa bo vlada pozvala socialne partnerje, da bi bili enakopravni predlagatelj: "Želimo pa priti do ključnih makroekonomskih odločitev obojestransko. Tak je nas namen."

Komentarjev 10
  • TadeUs 08:38 04.februar 2012.

    Ljudmila Novak, ministrica hlapcev po svetu (ki jih je srečala pamet in so zapustili domovino).

  • 1111 08:32 04.februar 2012.

    Stran Debilnih Slovencev (razen nekaterih)

  • marinic.nada 22:51 03.februar 2012.

    Bravo jose3!!!!! Je nas ker nekaj, ki razmišljamo tako kot ti !!!!!