Slovenija
7141 ogledov

Ministrstva v nakup novih stanovanj za javne uslužbence, morda celo gradnjo blokov

stanovanja Anže Petkovšek
Ministrstvo za javno upravo, notranje zadeve in obrambo s skupnim pozivom začenjajo z iskanjem stanovanj, ki bi jih kupila in oddala v najem svojim uslužbencem. Alternativa nakupu stanovanj pa je tudi možnost, da bi ministrstva gradila en stanovanjski blok in več vila-blokov.

Ministrstvo za javno upravo, notranje zadeve in obrambo, ki imajo lastniške fonde stanovanj, so začela z zbiranjem nezavezujočih ponudb za nakup nepremičnin, s katerimi bi popolnila svoje stanovanjske fonde namenjene oddaji funkcionarjem in javnim uslužbencem. Stanovanja notranjega ministrstva so praviloma namenjena zaposlenim v policiji, stanovanja ministrstva za obrambo pa zaposlenim v vojski. Stanovanja, s katerimi upravlja ministrstvo za javno upravo, pa so na voljo funkcionarjem in javnim uslužbencem v državni upravi (vladi, vladnih službah, na ministrstvih, upravnih enotah in organih v sestavi ministrstev).

Ponudbe za skupno 42 stanovanj ministrstva zbirajo do konca avgusta.

Ministrstvo za javno upravo kupuje deset stanovanj v Ljubljani. Ministrstvo za notranje zadeve deset stanovanj v Ljubljani, dve v Kranju ter tri stanovanja na območju Kopra, Izole in Lucije. Ministrstvo za obrambo pa kupuje šest stanovanj v Ljubljani, štiri v Kranju z okolico, štiri v Celju in dve stanovanji v Ankaranu z okolico.

Bodo ministrstva gradila tudi bloke?

A če bi se ponudila primerna možnost in bi ministrstva pridobila ustrezna zemljišča, bi se v gradnjo nepremičnin lahko podala tudi sama. Tako hkrati s ponudbami za stanovanja pričakujejo tudi ponudbe za nakup zemljišč v Ljubljani, Kranju, Celju in na Obali, kjer bi zgradili večstanovanjske vila-bloke oziroma 26-stanovanjski blok v Ljubljani. Zaenkrat - kot so nam povedali na ministrstvu za javno upravo - pa dokončne odločitve glede načina izvedbe investicije še niso sprejeli.

Je pa država, ki v nekaterih primerih uslužbencem zagotavlja službena stanovanja, že odpisali možnost najema dodatnih stanovanj, saj so po pojasnilih Katje Mihelj Nagode z ministrstva za javno upravo stanovanjska najemna razmerja za kadrovska stanovanja specifična in gre za dolgotrajne najeme: "Trg najemnih stanovanj pa v Republiki Sloveniji takšnih najemov ne omogoča. Na podlagi navedenega se pristopa k nakupu in ne k najemu stanovanj."

Koliko bo nakup stal?

Koliko sredstev so vsa tri ministrstva rezervirala za nakupe, ni povsem jasno. Le na ministrstvo za obrambo so nam namreč pojasnili, da so v 2018 in 2019 za nakupe novih stanovanj predvideli dva milijona, med tem ko so na notranjem ministrstvu in ministrstvu za javno upravo bolj zadržani z odgovori glede predvidenih zneskov. "Glede na to, da je pridobivanje dodatnih stanovanj šele v fazi zbiranja ponudb, je ocena zneskov, ki jih bodo posamezna ministrstva namenila za obnovo stanovanjskega fonda, preuranjena, predvsem pa bi bila lahko v škodo interesov posameznega ministrstva in bi lahko vodila do neupravičenega višanja ponudbenih cen," je med drugim pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Naj ob tem še dodamo, da se stanovanja kupujejo iz namenskih sredstev, zbranih kupnin za prodana stanovanja in najemnin za službena stanovanja.

Računsko sodišče lani okaralo državo glede službenih stanovanj

Računsko sodišče, ki je nazadnje lani izdalo revizijo državnega ravnanja z nepremičninami v letu 2014 in prvih devetih mesecih leta 2015, je ministrstva okaralo tudi zaradi praznih stanovanj in stanovanj, ki jih ne zasedajo zaposleni na vladi in ministrstvih, saj zaradi tega nastajajo stroški, poleg tega ta stanovanja ne prinašajo nobenih koristi vladi in ministrstvom.

"Ker niti ni jasen namen in niso določeni cilji ravnanja s stanovanji, ki bi izhajali iz tega namena, stroški teh stanovanj predstavljajo nepotrebne stroške oziroma morebitne prihranke, ki bi jih bilo v proračunu mogoče doseči s prodajo odvečnih stanovanj," so zapisali v poročilu, ki je ugotavljalo, da so od takrat skupno 2.515 stanovanj uslužbenci najemali le 1.256, med tem ko je bilo 381 stanovanj je nezasedenih. Vsaj 112 stanovanj zasedajo upokojenci državne uprave, v 176 stanovanjih pa so najemniki, ki nimajo nobene povezave z ministrstvi ali vladnimi službami (nasilne vselitve, nekdanji zaposleni, hišniška stanovanja).

Nekatera stanovanja zaradi nezanimive lokacije uslužbencev ne zanimajo ...

Dobro leto po izdaji revizijskega poročila na ministrstvu za javno upravo zdaj zatrjujejo, da so vsa stanovanja, s katerimi upravljajo, in sicer 501 stanovanje, trenutno zasedena v skladu s stanovanjskim pravilnikom. Nekaj praznih stanovanj pa imata na voljo še ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo, kjer navajajo, da se ta stanovanja trenutno obnavlja, zaradi lokacije zanje ni zanimanja ali pa so vključena v načrt prodaje oz. trenutno niso primerna za vselitev.

Od 634 stanovanj, s katerimi ministrstvi za notranje zadeve, je zasedenih 525 stanovanj, v fazi dodelitve je dodatnih 31 službenih stanovanj, ostalih 71 stanovanj pa je v fazi obnove ali so v krajih, kjer trenutno ni interesa za najem. Enako število stanovanj ostaja nezasedenih tudi v stanovanjskem fonu ministrstva za obrambo. Od skupno 999 stanovanj je zasedenih 870, med tem ko je dodatnih 58 stanovanj v fazi dodelitve.

Na ministrstvu za obrambo nakup novih stanovanj v Ljubljani, Kranju, Celju in Ankaranu utemeljujejo z obrazložitvijo, da odločitev temelji na natančni analizi stroškov in koristi in predstavlja prihranek glede na pričakovane investicijske stroške starih stanovanj. Ministrstvo za obrambo tako prodaja stanovanja v starejših več stanovanjskih stavbah, v katerih so potrebna večja investicijska vlaganja zaradi amortiziranosti tako stanovanj kot skupnih delov in naprav. Najemnina pa ne zagotavlja več dovolj finančnih sredstev za naraščajočo potrebo po investicijskih vlaganjih. "Cilj nakupa je zagotavljanje stanovanj na lokacijah, kjer je povpraševanje za najem večje od ponudbe in hkrati tudi zagotavljanje površinsko večjih stanovanj. Rezultat investicije je tudi znižanje stroškov vzdrževanja in znižanje povprečne starosti stanovanjskega fonda," še pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

Komentarjev 9
  • Avatar Minovak
    Minovak 22:49 13.avgust 2018.

    NAROD, KI IZVOLI SKORUMPIRANCE, SLEPARJE, LOPOVE IN IZDAJALCE, NI ŽRTEV, TEMVEČ SOKRIVEC! George Orwell

  • miki1234 13:32 13.avgust 2018.

    pa kdaj bo že konec te grabežljivosti. več ko imajo več si prilaščajo. zdaj bomo iz davkoplačevalskega proračuna gradili bloke, da bodo vanj lahko posranci naseljevali svoje familije in froce, po znatno nižjih cenah, kot so na trgu.

  • Avatar olor
    olor 09:44 13.avgust 2018.

    Adaptirajo naj raje tista, na primer vojaška, ki so nezasedena in propadajo ali v slabem stanju. Funkcionarji, pa že tako imajo rešen stanovanjski problem.