Slovenija
45 ogledov

Ministrstvo bo odločilo o izdaji dovoljenja za rejništvo babici

shod, stari starši
1/4
Saša Despot
Na shodu v podporo staršev zbrani zahtevajo spremembo zakonodaje.

Na ministrstvu za delo so danes sprejeli predstavnike civilne iniciative, ki so jo oblikovali v podporo starima staršema dveh dečkov. Ker stara starša na današnji shod pred ministrstvo nista prišla, je ministrica Anja Kopač Mrak sprejela pobudnika civilne iniciative, ki sta predstavila zgodbo dedka in babice. Hkrati sta predala podpise in peticijo za spremembo družinske zakonodaje. Ta je – tako ministrstvo – že v fazi priprav, ki naj bi jih predstavili v prihodnjih tednih.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo odločilo o izdaji oziroma o ne izdaji dovoljenja za rejniško dejavnost babici Mariji Otorepec. Odločbo, v kateri bodo navedeni razlogi za odločitev, bo prejela po uradni poti. Na ministrstvu so še spomnili, da sta otroka v rejniški družini, ter poudarili, da je rejništvo kot oblika socialnega varstva začasen ukrep.

Shod pred ministrstvom

Pred ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je zgodaj popoldne potekal protest v podporo starih staršev, ki sta si po smrti hčerke prizadeva za rejništvo svojih tri in pet let starih vnukov, vendar jima velenjski CSD za to ni izdal dovoljenja.  

Soorganizator protesta predsednik sveta Vaške skupnosti Pameče – Troblje Andrej Breznik je pred zbranimi poudaril, da je bil postopek odvzema otrok nesprejemljiv in izrazil prepričanje, da postopki CSD niso bili izpeljani korektno in da stara starša nista dobila informacij, zakaj za rejništvo nista primerna.

Zbranim je pregovorila tudi Metka Zevnik iz Združenja starih staršev. Ministrico poziva, da "nehajo skrivati vnučke in jih vrnejo starim staršem."

Zbrani so se spraševali “kdo bo naslednji” in ministrico pozivali k oodstopu, Beznik pa jih je pozval, naj ji dajo še eno možnost, da zadeve uredi. Starih staršev iz Velenja na shod ni bilo, ministrica Mrak Kopačeva pa je izrazila pripravljenost, da se z njima sreča.

Otrok še nista videla

CSD je otroka odvzel očetu, ki je v zaporu, vendar še ima roditeljsko pravico  in odpeljal v rejništvo. Otroka so vzeli neposredno iz vrtca, stara starša pa zato nista vedela. Kot so pojasnili na CSD, so to naredili, ker sodelovanje s starimi starši ni bilo več mogoče. Stara starša sta se sprva strinjala glede namestitve vnukov v rejniško družino, nato pa sestanek na katerem naj bi rejnike spoznala, odpovedala.

Stara starša, ki naj bi sicer imela vnuke pri sebi ob koncih tedna in praznikih, vnukov odkar so jih pred slabima dvema tednoma odpeljali v rejništvo, še nista videla. Kot so povedali na CSD, bo stik mogoč, ko se "zadeve nekoliko umirijo."

Preberite komentar: Zlorabljena stara starša

 

Komentarjev 12
  • Jupiter17 13:38 12.april 2016.

    PRVIČ: Nismo hlapci, ampak plačujemo državo, ki je dolžna svoje storitve izvajati korektno. Če tega ne zmore, imamo pravico, da jo v to prisilimo. In jo lahko. Spomnite se Islandije.\s\sDRUGIČ: Kljub neodpiranju sporočil je to dodaten pritisk na naše organe, ...prikaži veče, sploh če bi vsak spletni komentator poslal vsaj en e-mail s svojimi kritikami ali pripombami.\s\sVsekakor bi bil to večji pritisk, kot spletno komentiranje, ki pa je seveda tudi absolutno dobrodošlo, saj je potrebno izmenjevati različna mnenja, da pridemo do nekega skupnega imenovalca naših vrednot, ki ne bo odvisen od političnih opcij oz. strank.P.S.: Moj odzivni čas kot vodstvenega delavca v državnem podjetju je bil do 24 ur (izjema so bili dopusti) v obdobju, ko elektronske pošte še nismo poznali. Trenutni odzivni čas na moje pripombe zgoraj omenjenim: preko 290 ur. No ja, nekaj avtomatskih povratnic sem dobil. Tudi od direktorice CSD, ki pa je odsotna (morda leži na plaži na Hvaru ali pa na Deviških otokih, ne vem

  • titty 09:00 12.april 2016.

    Od kdaj so otroci last države?

  • Avatar Leon
    Leon 08:34 12.april 2016.

    Glede pošiljanja sporočil je zelo naivna ,saj dotični nikoli ne odpirajo email sporočil ! Jara gospoda se požvižga na hlapce !