Slovenija
19 ogledov

Ministrstvo bo ukinjalo in združevalo šole

SVIZ Anže Petkovšek
Sviz je na nogah. Resorno ministrstvo pripravlja obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol, o čemer niso obveščeni.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) se je ostro odzval na namere ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki pripravlja obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol. Ministra Žigo Turka poziva, naj takoj preneha s "konspirativnimi aktivnostmi" in s svojimi namerami nemudoma seznani javnosti.

Spremembe uvajajo mimo javnosti

Informacije o ukinjanju in združevanju srednjih šol so na Svizu v zadnjih dneh prejeli večkrat. Ob tem opozarajajo, da jih ministrstvo o njih sploh ni obvestilo. "O tem socialni partnerji, dijaki in starši niso neposredno obveščeni, kar pred koncem šolskega leta, ki je vedno stresno, zgolj še dodatno stopnjuje napetosti, vnaša nemir med učitelje in zaskrbljenost zaposlenih za delovna mesta," so zapisali v Svizu.

Ob tem opozarjajo, da o teh načrtih niso obveščeni niti ravnatelji šol, ki naj bi jih združevali. "Vsiljuje se občutek o vrnitvi sedemdesetih let prejšnjega stoletja in starih partijskih časov, ko so se v zaprtih krogih pripravljale spremembe, ki so čez noč spreminjale usodo ljudi," so ostri.

Ministra Turka zato pozivajo, naj s svojimi načrti seznani javnost, zaposlene na šolah, dijake in njihove starše; sindikatom pa naj omogoči vključitev in sodelovanje pri uvajanju sprememb. Hkrati jih pozivajo še, naj se med poletnimi počitnicami vzdržijo uveljavljanja sprememb normativov in standardov v šolah in vrtcih.

Na ministrstvu mneje potrdili

Na ministrstvu pa so potrdili, da razmišljajo o združitvah nekaterih šol, o čemer naj bi bile šole, ki jih to zadeva, že obveščene. Kot pravijo, se zaradi združevanja ne bo zmanjšalo število učiteljev, pač pa bo "kakšen ravnatelj manj". Pojasnili so še, da sta načrtovani dve selitvi srednjih šol, od tega ena zaradi potresne varnosti, druga pa zato, ker je šola "napol prazna".

Komentarjev 2
  • nina 21:35 05.junij 2012.

    slovenija drvi v propad že 5 let podjetja načrtno zapirajo delavskih pravic že lep čas ni več. Treba bo izgnati to kapitalistično drhal, ki samo izkorišča in uničuje vse,kar so ustvarili naši dedje in starši z divjo privatizacijo pokradli s ...prikaži več pomočjo bank in politike.Smrt kapitalistom in fašistom narod zbudi se,da ne bo prepozno.Bo treba spet Goli otok odpret in jih poslat tja.Delaš pošteno potem ti dajo pokojnine ,da še preživet nekateri nemorejo sram me je,da sem Slovenka.

  • mirko 19:19 05.junij 2012.

    Prokleti Štrukelj zarukani, pa kaj si tale tele umišlja kaj je on v Sloveniji. Kako pa misli, da se javna uprava racionalizira drugod po svetu. Torej on bi rad racionalizacijo brez nižanja plač, brez ukinjanja delovnih mest in brez združevanja ...prikaži veča delovnih nalog v javni upravi. Po njegovem bi moralo torej ostat stanje kakršno je še tisoč let, oziroma jih še par tisoč dodatno zaposlit in povišat plače. Tele na kvadrat. Točno se vidi, da njegov interes ni obramba pravic, ampak obramba privilegijev in rušenje vlade na vsak način. Kučanov zet, he !!!