Slovenija
17492 ogledov

Ministrstvo je začelo izdajati nove izkaznice

Predstavitev novih dovoljenj za prebivalce državljanov EGS na MNZ.
1/2
Anže Petkovšek Nina Gregori, generalna direktorica direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo.
Tako bodo izgledale nove izkaznice za državljane EGS in Švice.

"S 1. januarjem 2018 smo začeli izdajati nova dovoljenja za prebivanje državljanom Evropskega gospodarskega prostora in Švice v obliki izkaznic z višjo stopnjo zaščite," so sporočili z ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar.

Vsebino, obliko in način izdaje izkaznic je danes predstavila generalna direktorica za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo pri MNZ, Nina Gregori

Kot je pojasnila, imajo nove izkaznice boljšo zaščito in nadgrajujejo stare listine.

"Razlog nadgradnje  je, da so imeli ti državljani s starimi izkaznicami nekaj težav, predvsem pri prehajanju meja v državah, kjer je nivo zaščite relativno nizek, zato smo poleg zaščit, ki so že bile integrirane v ta dokument, poleg vodnega znaka, vidnih melirnih vlaken, kemične zaščite papirja in UV temnega papirja, dodali široka večbarvna nevidna melirna vlakna, ki se vidijo pod UV svetlobo," je razložila Gregorijeva. "Nadgradili smo tudi ovitek s hologramom, ki sega čez širino srajčke, značilen za vse slovenske dokumente, ter se laminira ob izdaji dokumentov. Druga stran ovitka vsebuje UV zaščito."

Izkaznice so namenjene državljanom EGS in Švice, njihovim družinskim članom in družinskim članom slovenskih državljanov. Cena nove izkaznice je 9,54 evra. 

MNZ je pristopilo k projektu lansko leto, vrednost pogodbe s Cetisom je bila 400 tisoč evrov. 

V Republiki Sloveniji prebiva okoli 24 tisoč oseb, ki bodo lahko uporabljali ta novi identifikacijski dokument.

Kaj je evropski gospodarski prostor?

Evropski gospodarski prostor (EGP) je bil ustanovljen leta 1994, da bi določbe EU o njenem notranjem trgu razširili na države Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA) ter tako ustvarili enotno tržišče s svobodo gibanja ljudi, blaga, storitev in kapitala.

Poleg članic Evropske unije EGP sestavljajo še Norveška, Islandija in Lihtenštajn, medtem ko Švica vanj ni pristopila. 

Začetna integracija priseljencev

Gregorijeva je sicer ob tej priložnosti predstavila tudi izvajanje programa Začetna integracija priseljencev, ki poteka že pet let in je brezplačni program učenja slovenskega jezika z vsebinami poznavanja slovenske družbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 13:57 05.januar 2018.

    žal se zatika tudi z biometričnimi passporti marsikje. ne vem ali je slaba izdelava, ampak v tujini imamo veckrat tezave, ko citalec ne precita. ali je tezava pri hitrem check inu na letaliscu kadar pozabis online. Drugi pasporti na kontrolah ...prikaži več ne nagajajo, slovenski pa se pri avtomatskem čitanju zatikaju. Pri vec razlicnih potnikih s katerimi sem v stiku. Dajte to urediti.

  • kapibara 12:48 05.januar 2018.

    Vložek 400 - isplen 228.. minus naložba SLABO