Slovenija
14 ogledov

Ministrstvo lezbijkama dovolilo posvojitev

Lezbijki Reuters Žurnal24 main
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je ženski v istospolni zvezi odobrilo posvojitev otroka partnerice.

Po poročanju Večera je ministrstvo odločalo kot drugostopenjski organ, po pritožbi na odločitev pristojnega centra za socialno delo. Gre za precedenčni primer, kar pomeni, da bi ob morebitnem padcu družinskega zakonika (na referendumu) vse tovrstne primere reševali na enak način. Na ministrstvu konkretnih odločitev ne komentirajo, potrdili pa so, da gre za prvi takšen primer. Zoper odločbo ministrstva pritožba ni dopustna, dopusten pa je upravni spor pred upravnim sodiščem.

Pristojni organi brez zadržkov

Presodili so, da bi bilo z vidika obstoječe zakonodaje kakršno koli zanikanje možnosti posvojitve otroka istospolnega partnerja ob izpolnjevanju ostalih pogojev pravno nedopustna diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti. Poudarili so, da pristojni organi med preverjanjem strank v postopku posvojitve niso ugotovili nikakršnih strokovnih zadržkov, ki bi narekovali zavrnitev posvojitve.

Partnerski status po zakonu ni pomemben

Glede možnosti posvojitve otroka partnerja se ministrstvo sklicuje na zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Zakon v 135. členu pri možnosti dostopa do enostranske posvojitve oseb ne loči glede na njihov partnerski status, saj ne zahteva obstoja zakonske zveze, zunajzakonske skupnosti ali kakršnekoli druge partnerske skupnosti. Otroka lahko posvoji vsakdo kot posameznik, če se izkaže, da je to skladno z ostalimi pogoji in v otrokovo korist. Zakonodajalec tako upošteva temeljno načelo enakega obravnavanja ne glede na katerokoli osebno okoliščino.

Komentarjev 1