Slovenija
71 ogledov

Ministrstvo namerava pripojiti kranjsko porodnišnico k jeseniški bolnišnici

dojenček porodnišnica Shutterstock
Tomaž Glažar iz ministrstva za zdravje je v odzivu na odstop direktorice kranjske porodnišnice Andreje Cerkvenik Škafar, potrdil, da ministrstvo načrtuje združitev uprav kranjske porodnišnice in jeseniške bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje se je v resoluciji o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2016-2025 zavezalo k optimizaciji poslovanja bolnišnic. Tako naj bi združili uprave bolnišnice Jesenice in kranjske porodnišnice.

Direktorica kranjske porodnišnice Andreja Cerkvenik Škafar je po treh mandatih protestno odstopila. "Ne dovolim, da bi me kdorkoli politično stiskal za vrat, me blatil in mi grozil," je izjavila. 

"Urejamo samo vodenje in upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, medtem ko zdravstvena dejavnost ostaja na isti lokaciji," je pojasnil Tomaž Glažar, direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko. Prepričan je, da bodo z novo organizacijo zagotovili varna delovna mesta, finančno stabilnost ter razvoj kakovostnih zdravstvenih storitev za prebivalce.

Topolšico bodo pripojili celjski bolnici

Ministrstvo namerava isto storiti tudi v primeru bolnišnice Topolšica, kjer je zaradi likvidnostnih težav pod vprašanjem izplačevanje plač zaposlenim. To bolnišnico nameravajo poslovodno in organizacijsko pripojiti k celjski splošni bolnišnici. Aktivnosti za pripojitev po njegovih navedbah že tečejo in naj bi bile končane do konca junija.

Ali ima ministrstvo podobne načrte še s katero drugo bolnišnico, Glažar neposredno ni odgovoril. Je pa dejal, da razmišljajo o tem, da bi finančno najbolj prizadetim bolnišnicam sposobnejša in boljša vodstva ustvarila pogoje, da bi te bolnišnice nadaljevale s svojim delom.

Direktorica odstopila, ker naj bi politično pritiskali nanjo

Da združevanje uprav ne bo prineslo nobene dobrobiti pa je prepričana Andreja Cerkvenik Škafar, ki je danes protestno odstopila z mesta direktorice kranjske porodnišnice. "Sramota je, da v tretjem največjem slovenskem mestu zapira in ruši samostojnost peti največji porodnišnici v državi, da ozki interesi v ozadju prevladajo nad širšim javnim interesom in da ni ustrezno poskrbljeno za korektno financiranje ginekologije in porodništva ter da oskrba zdravih novorojenčkov ni plačana," je dejala na današnji novinarski konferenci.

O razrešitvi Škafarjeve je sicer svet zavoda razpravljal že 27. februarja. Očitali so ji malomarnost. "Seja sveta 27. februarja je bila zame skrajno žaljiva, saj je bila predlagana moja razrešitev, ki sem jo razumela kot politični mobing, in sicer z iskanjem nerealiziranih sklepov in z očitkom o nestrokovnosti poročila," je danes dejala Škafarjeva, ki sicer meni, da gre za politične pritiske.

"Ne dovolim, da bi me kdorkoli politično stiskal za vrat, me blatil in mi grozil," je dejala. Vprašala se je, "zakaj mora politika s svojimi lovkami obvladovati stroko in ji na umazan način narekovati odločitve, ki imajo v ozadju povsem drugačne interese in namene".

Glažar je danes zanikal, da bi politični pritiski prišli iz ministrstva za zdravje. Dejal je tudi, da se po vseh zavodih, kjer so končali s slabim poslovnim rezultatom, izvajajo revizije poslovanja. Ko bodo zaključene, bodo lahko tudi konkretno ukrepali. Ob tem pa je opozoril, da so direktorji zavodov tisti, ki morajo pravočasno reagirati ob poslovanju, ne pa ministrstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.