Slovenija
5921 ogledov

Ministrstvo napovedalo spremembe

Družinske finance Profimedia
Predlog sprememb naj bi v kratkem dali v javno razpravo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer, je sledilo predlogu Varuha za človekove pravice, da sta do delnega plačila za izgubljeni dohodek upravičena oba starša hkrati, kadar začneta delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka iz tretjega odstavka 79. člena Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Na Varuha se je namreč obrnila pobudnica, ker so ji na pristojnem centru za socialno delo pojasnili, da ni upravičena do delnega plačila za izgubljeni dohodek iz 84. člena Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1), češ da omenjeni dodatek za polovični delovni čas prejema že njen mož. "Pobudnica, ki je prav tako zaposlena le za polovični delovni čas iz razloga, da bi lahko v preostalem času skrbela za otroka, ni razumela, zakaj vsak od staršev ne more prejemati sorazmernega dela delnega plačila za izgubljeni dohodek," pojasnjujejo pri Varuhu.

Za izplačilo obema ni zakonske podlage

Ministrstvo so zaprosili za pojasnilo, zakaj do pravice do delnega plačila za izgubljeni dohodek v sorazmernem delu nista upravičena oba starša oziroma tudi druga oseba, ki skrbi za otroka s težko oziroma funkcionalno težko motnjo v duševnem razvoju ali težko oziroma funkcionalno težko gibalno oviranega otroka, v skupnem obsegu osmih ur, ki je potreben za celodnevno oskrbo na domu. "Ob tem smo pripomnili, da v primeru, če oba starša želita še naprej delati, vsak po štiri ure, posledično zmanjšanje družinskega dohodka, ker ima priznano pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek le eden od staršev, najbolj prizadene ravno otroke, ki jih je zakonodajalec z navedeno pravico staršev želel zaščititi," razlagajo pri Varuhu.

Invalidni otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo jim je pojasnilo, da iz navedenega zakona izhaja, da je do delnega plačila za izgubljeni dohodek upravičen eden od staršev, ne glede na to, ali izrablja pravico v celoti ali le v sorazmernem delu. Za priznanje te pravice obema staršema hkrati bi bilo potrebno spremeniti določbe zakona. 

V kratkem v javni razpravi

Varuh je zato ministrstvo poval, da nemudoma prouči veljavno zakonodajo ter na podlagi ugotovitev predlaga ustrezne zakonodajne rešitve. "Opozorili smo, da je obstoječa ureditev v nasprotju z resolucijo o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških, ki poudarja pomen politik in ukrepov za lažje usklajevanje poklicnega in družinskega življenja posameznikov ne glede na spol," so zapisali pri Varuhu. "Obstoječa ureditev namreč enega od staršev 'sili', da se odloči le za družinsko življenje, če želi družina kot enota prejemati dodatek za izgubljeni dohodek, v večini primerov pa je to ženska."

Ministrstvo je nato sporočilo, da "bo v predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki naj bi ga v kratkem dali v javno razpravo, predlagalo določbo, po kateri bosta do delnega plačila za izgubljeni dohodek upravičena oba starša hkrati, in sicer takrat, kadar začneta delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka iz tretjega odstavka 79. člena omenjenega zakona"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar nadine20
    nadine20 18:18 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI

  • mph 11:51 21.september 2019.

    Pohvalno, ampak desnosučni spet ne bodo videli nič pozitivnega pri tej vladi. Res pa je, da nas v prvem letu vlade niso uspeli spraviti v Švico, kar ni uspelo nikomur v preteklih 30 letih. No, resnici na ljubo, premnogi v ...prikaži več Sloveniji so le dobili svojo Švico na račun ostalih.

  • Avatar Ebony_Wunderlich
    Ebony_Wunderlich 10:26 21.september 2019.

    Google je plačal za vsakodnevno delo na spletu od doma 600 do 1000 dolarjev.i so prejeli prvi mesec $ 23586 in $ 32847 v mojem zadnjem mesečnem plačilnem računu pri Googlu tako, da doma delajo 3 ure na dan. enostavno ...prikaži več zaslužite 150 $ na uro, in zaslužek je lahko sčasoma še večji. več tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ w­w­w­.W­o­r­k­L­i­n­k­s­3.­C­O­M