Slovenija
90 ogledov

Ministrstvo navodil ni dalo

Milan Krek,  direktor NIJZ Suzana Kos
Pred začetkom šole. Nujno izpiranje cevi.

Opozorilo. "Poleti se pip po šolah ni izpiralo in v tem času so imeli mikroorganizmi čas, da se lepo razmnožijo. To je tudi najpogosteje vzrok, da imajo otroci prvi teden pouka pogosto prebavne motnje," opozarja direktor koprskega zavoda za varovanje zdravja Milan Krek. Meni, da bi morale šole zaradi dolgotrajne, hude vročine izprati svoje vodne sisteme po vsej državi.

Tako se prepreči legionela

Krek pravi, da so vse šole in vrtce od Razdrtega do Dragonje, ki sodijo pod njihovo okrilje, pozvali, da še pred začetkom šolskega leta izperejo vodovodne sisteme. Na tak način lahko preprečijo morebitne okužbe z legionelo in prebavne motnje otrok. Od vseh okuženih z legionelo jih je sicer le pet odstotkov mlajših od 24 let. Zdravstvena inšpekcija bo na terenu preverila, ali so navodilo šole in vrtci spoštovali. Krek pričakuje, da bodo pristojni na nacionalni ravni izdali navodila šolam, kako učinkovito poskrbeti za varovanje pred okužbami skozi vse leto.

Ministrstvo ni opozorilo šol

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (Mizkš) pravijo, da šol o nujnosti izpiranja vodovodnega sistema niso obveščali. “V preteklih letih smo na to temo posredovali sporočila, ki jih je pripravil Inštitut za varovanje zdravja (IVZ), še dodajajo. IVZ, ki je tudi pristojen za pripravo tovrstnih navodil, pravi, da so dopis pripravili že leta 2007. Dodajajo, da so ga posredovali na “takratno ministrstvo za šolstvo, pa tudi večjim upravljavcem vodovodov, zdravstvenemu inšpektoratu in območnim zavodom za zdravstveno varstvo.”

Ukrepali bodo inšpektorji

Na opozorila koprskega zavoda za varovanje zdravja pa se je že odzval državni zdravstveni inšpektorat. Pravijo, da bodo “o problematiki opozoril tudi Mizkš ter predlagali, da navodila IVZ posredujejo vrtcem in šolam.” Zdravstveni inšpektorji bodo na izvajanje navodil upravljalce šol in vrtcev opozorili v okviru svojih rednih inšpekcijskih pregledov. Pravijo, da bodo nadzirali tudi samo izvajanje teh ukrepov.

Intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja sicer pomeni, da upravljalec za vsaj 15 minut poveča pretok vode iz omrežja. Če je le mogoče, mora izpiranje potekati v več sunkih in s turbulentnim tokom. Priporočljivo je izpirati tudi vodovodne pipe pred prvo dnevno uporabo in sicer za vsaj dve minuti.

Komentarjev 1
  • Pepe007 08:27 31.avgust 2012.

    Zakaj ima šola managerja (ravnatelja)? Ali zato, da bo minister šel do vsakega in mu vsak dan povedal, kaj naj dela? Če je zavod za varovanje zdravja obvestil šole, je to menda dovolj, da naredijo, kar je treba.