Slovenija
77 ogledov

Ministrstvo: "Nihče ni bil oškodovan"

center za socialno delo Saša Despot Fotografija je simbolična.
Denarna socialna pomoč je z novim letom višja za 18 evrov, vendar le z odločbo. Ker je mnogi niso oddali, jim je država nakazala stari znesek.

Kot smo na našem portalu že poročali, so nekateri upravičenci denarne socialne pomoči, kljub napovedi o zvišanju tega socialnega prejemka, v januarju sprejeli stari, nižji znesek.

Bralec nam je sporočil, da je mu je država za 18 evrov nižji znesek nakazala zato, ker na centru za socialno delo ni oddal vloge za sklenitev nove odločbe, o čemer pa ni bil seznanjen. 


Glede na odzive, upravičencev denarne socialne pomoči odgovor Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) ni prepričal, nasprotno, nekateri med njimi so se kot kaže odločili za tožbo, prepričani, da jim na centre za socialno delo ne bi bilo treba vlagati novih vlog oziroma, da ministrstvo Anje Kopač Mrak zavaja ljudi in krši zakone.   

"Dejstvo je, da so sklenili povišati višino prejemkov, dejstvo je, da o tem obstaja zapisnik seje vlade in dejstvo je, da upravičenci niso naredili ničesar narobe in NISO bili dolžni vlagati novih vlog, če jim je še vedno veljala stara odločba," je prepričan naš bralec.

V. L. je ob tem dodal: "Bilo bi idiotsko tako početje, saj je na odločbi jasno napisano DENARNI PREJEMKI SE USKLAJUJEJO SKLADNO Z DOLOČILI ZUTPG. Torej trditev ministrstva je čista laž in nič drugega. Kaj pa tisti ki imajo trajne odločbe?"

Spreminja se zakon

Za pojasnilo smo se obrnili na MDDSZ, kjer so nam pojasnili, da se prejemki v tem primeru ne zvišujejo avtomatsko; država jih je spremenila s spremembo zakona in zato je pač treba oddati odločbo:

"S 1. 1. 2016 pa se uporablja sprememba Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki določa novo višino osnovnega zneska minimalnega dohodka. Ne gre torej za usklajevanje osnovnega zneska minimalnega dohodka z rastjo cen življenjskih potrebščin, ampak za novo višino minimalnega dohodka. Ker ne gre za usklajevanje prejemka tako ne gre za avtomatsko višanje zneska, ampak se mora vložiti nova vloga," so nam pojasnili na MDDSZ.

Ministrstvo za delo  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na ministrstvu so ob tem dodali, da se sicer prejemki usklajujejo skladno z določili Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v RS (ZUTPG) "in nazadnje so se uskladili s 1. 8. 2015 na podlagi Sklepa o usklajeni višini minimalnega dohodka od julija 2015, ki je izdan na podlagi prve alineje 5. člena v zvezi s prvim odstavkom 3. člena ZUTPG."   

Obvestil je bilo dovolj

Na vprašanje, koliko upravičencev je prejšnji teden prejelo stare zneske, nam na ministrstvu niso odgovorili, so pa ponovili, da so o spremembah sporočali v številnih medijskih nastopih, člankih - tudi na portalu Žurnal24.si - in sporočilih za javnost.

Nihče ni bil oškodovan

Na ministrstvu so ob tem poudarili: "Denarna socialna pomoč se s 1. 1. 2016 zvišuje za 18 evrov. Še enkrat poudarjamo, da nihče ni oškodovan. Vsi prejemniki naj oddajo novo vlogo najkasneje do konca februarja in višji znesek bodo dobili izplačan za nazaj." 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • izRODEk 22:52 26.januar 2016.

    Pa še to: v vsakem primeru, neglede na to, kako se bo ta zgodba razpletla, je sramotno, da so najšibkejše v državi pripeljali do tega, da si morajo na tak način priboriti tisto, kar so kasneje po zakonu dolžni celo ...prikaži več vračati, v kolikor bi jim v življenju steklo. To že dolgo ni več pomoč: je izsiljevanje na nečloveški način.

  • izRODEk 22:51 26.januar 2016.

    Skupinska tožba zoper ministrstvo za delo? Več kot očitno je, da so socialno ogrožene ogoljufali. Tako ali drugače.

  • izRODEk 22:50 26.januar 2016.

    Vztrajam, da gre za kršitev ministrstva v zvezi z januarskimi izplačili denarne socialne pomoči in sicer:- ali je ministrstvo kršilo zakon in oškodovalo cca. 50.000 upravičencev z veljavnimi odločbami o prejemanju denarne socialne pomoči na način, ker jim ni ...prikaži več samodejno izplačalo razliko do polne vrednosti DSP (288,81€)- ali pa je kršitev v tem, ker niso z januarjem 2016, kot je to določeno z zakonom o usklajevanju transferjev v Republiki Sloveniji, "uskladili" višino DSP.V odločbah o prejemanju denarne socialne pomoči je zapisano:"Denarni prejemki se usklajujejo v skladu z Zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji dvakrat letno in sicer prvič v juliju mesecu z rastjo cen življenskih potrebščin v obdobju januar - junij tekočega leta in drugič v januarju z rastjo cen življenskih potrebščin v obdobju julij - deceber preteklega leta po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije."Te uskladitve ni bilo.Sku