Slovenija
4805 ogledov

Ministrstvo o kvadraturi in ceni verjelo prodajalcu, na delu kriminalisti

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I iStockphoto
Policija preverja, ali je pri nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani prišlo do nepravilnosti.

Ministrstvo za pravosodje je od koprskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja kupilo stavbo na Litijski cesti v Ljubljani. Zanjo so odšteli 7,7 milijona evrov. Policija zdaj preverja, ali je pri nakupu prišlo do nepravilnosti, poroča 24ur.com. 

Vežnaver je za omenjeno stavbo odštel šest milijonov manj, kot je zdaj zanjo plačala država. Ministrica Dominika Švarc Pipan je v minulih dneh sicer pojasnjevala, da je bila cena postavljena s pomočjo cenilcev, sledili naj bi postopku in pravilom. Kot piše 24ur.com, pa ministrstvo ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev prodajalca. 

Ministrstvo je sledilo tudi poročilu, ki ga je prodajalec pripravil glede kvadrature objekta. Preden je Vežnaver kupil objekt, je bila neto tlorisna površina izmerjena na 4603,50 kvadratnega metra. V izmeri aprila 2021 je bilo ugotovljeno, da ima stavba 5126,9 kvadratnega metra površine, v cenilnem poročilu dve leti kasneje pa je navedena spet prvotna tlorisna površina. Ministrstvo samo ni preverjalo kvadrature stavbe, ampak je sledilo navedbam iz izmere leta 2021. 

Ob tem se, navaja 24ur.com, poraja tudi vprašanje, kdaj je bila cenitev opravljena. Na dokumentu je datum 13. december 2023, ob podpisu cenilca, ki si je stavbo ogledal sredi leta 2020, pa je datum 21. avgust 2020.

Objekt bo treba še prenoviti

Stavba je v slabem stanju, zato bo treba izvesti korenito prenovo, preden bodo tja lahko preselili Upravno, Delovno in socialno ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Po nekaterih ocenah naj bi za to porabili od dva milijona evrov in pol do tri milijone evrov. 

Po informacijah 24ur.com, naj bi Vežnaver državi ponudil, da prenovljeno stavbo kupi. Kupnina bi znašala več kot 16 milijonov evrov. 

Ministrstvo je sicer prejelo tri ponudbe za nakup stavbe. Poleg omenjene stavbe na Litijski še ponudbo za nepremičnino na Ajdovščini v Ljubljani (cca. 3000 kvadratnih metrov površine) in ponudbo za nepremičnino na Dalmatinovi 2a (cca. 10 tisoč kvadratnih metrov površine). Za nepremičnino na Ajdovščini je bila cena postavljena pri 4,5 milijona evrov, za nepremičnino na Dalmatinovi pa 19 milijonov evrov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Plavi-mil 15:29 12.januar 2024.

    Afera Trenta se je vrnila levičarjem v velikem loku, tukaj je vse znano, nič ni neznano in na neznanem , vse znano, KARMA JE HUDIČ in prev je tako.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 21:52 11.januar 2024.

    Kader SDS je nastavil mino SD ju.

  • andrej084 17:09 11.januar 2024.

    Dominika je bila v šerifovi šoli ekonomije po srbsko..