Slovenija
43 ogledov

Ministrstvo: Podražitev je nezakonita!

Igor Hrvatin, prvi mož koprske komunale, je cene povišal nezakonito, so nam pove Žurnal24 main
Razkrivamo. Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da je koprska komunala cene na oktobrskih položnicah povišala nezakonito.

Cena smetarine v Kopru je poskočila. Lastnik 53 kvadratnih metrov velikega stanovanja na primer je na oktobrski položnici dobil kar za dobrih 80 odstotkov višjo ceno storitev komunale. Vlada je sicer cene komunalnih storitev za šest mesecev zamrznila konec avgusta.

“To pomeni, da koprska komunala v tem obdobju v nobenem primeru ne bi smela povišati svojih cen, ne glede na to, da je dovoljenje za podražitev dobila že pred meseci,” nam je sporočila Alja Tihle z gospodarskega ministrstva. Komunala je dovoljenje za podražitev dobila maja, zanj pa sicer na okoljskem ministrstvu zaprosila že pred koncem minulega leta. Zanimalo nas je, kako posluje Komunala Koper in na temelju kakšne pogodbe je za odvoz smeti izbrala podjetje Publicus.

Tudi opozicija sprašuje zaman
Koprska LDS. Javno je zahtevala, naj odgovorni razložijo, zakaj se je podražitev zgodila. Ali je bila pogodba s Publicusom sklenjena z javnim razpisom? Kdo je in kdo bo kril razliko med dejanskimi stroški in obračunanimi stroški na enoto odpadkov v času od zaprtja smetišča v Svetem Antonu do podražitve odvoza smeti. Oljka. Meni, da se osnovne življenjske storitve občanom dražijo zaradi povsem zgrešene okoljske politike, kjer se v zadnjih osmih letih ni storilo nič. Župan Popovič je bil eden od glavnih akterjev, ki so minirali nastajanje regijskega odlagališča komunalnih odpadkov konzorcija Gojup. Poleg tega ni poskrbel niti za alternativo odlagališču v Svetem Antonu.

Ali drži, da komunala ni imela denarja za plačilo njihovih storitev in da so zato smeti na Serminu nekaj časa za odvoz čakale? Vršilec dolžnosti direktorja koprske komunale Igor Hrvatin na naša vprašanja ni odgovoril. Tudi na Publicusu so se odločili za molk in nas po odgovore napotili – nazaj na komunalo.

Piran podražitev še čaka
S Publicusom, sicer na temelju javnega razpisa, sodeluje tudi Okolje Piran. Za zdaj mu predajajo blato iz centralne čistilne naprave, predvidoma do konca leta pa bo zaradi zaprtja deponije v Dragonji to podjetje začelo odvažati tudi piranske smeti. Dovoljenja vlade za povišanje cen še nimajo. Ob polletju so poslovali z izgubo, ki se povečuje.

“Vlada je avgusta zamrznila cene komunalnih storitev za šest mesecev. Težave pri poslovanju bodo še večje, saj podražitev naših storitev ni mogoča, stroški pa bodo naraščali,” opozarja Milica Maslo, članica uprave Okolja Piran. Levji delež izgube ob polletju je v tem podjetju nastal prav na področju ravnanja z odpadki. “Strošek predajanja odpadkov Publicusu bo znašal od 800 tisoč do milijona evrov na leto. Pomembno je, da ločujemo na izvoru, tako da bo teža odpadkov za predajanje Publicusu manjša, stroški pa tudi,” dodaja Maslova

Tudi Izoli grozi zaprtje
“Če dogovora med občinami ne bo, se lahko zgodi, da bo zaprto tudi izolsko odlagališče smeti. Vlogo za podaljšanje obratovanja je sicer izolska komunala že dala, a ker se na Obali ne morejo dogovoriti, k njej ni podana medobčinska pogodba o regionalnem namenu tega odlagališča,” pa opozarja Bernarda Podlipnik z okoljskega ministrstva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.