Slovenija
20 ogledov

Ministrstvo popustilo šolnikom

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Ministrstvo za šolstvo bo umaknilo dikcijo o letni učni obveznosti učiteljev, pogajanja bodo nadaljevali v četrtek.
Če se našim zahtevam ne ugodi, bomo na začetku avgusta izvedli glasovanje o tem, ali se bojkotira začetek pouka.
Branimir Štrukelj

Po besedah generalnega direktorja direktorata za srednje šolstvo Vinka Logaja so se s šolniki dogovorili o umiku sporne dikcije v pravilniku ter o tem, da do naslednjega tedna pripravijo novo dikcijo člena, ki ureja vprašanje učne obveznosti.

Ob tem je Logaj zatrdil, da jesenska matura ne bo ogrožena. Na ministrstvu naj bi se zato sestali v četrtek po redni seji državne komisije za splošno maturo, vendar Logaj ni želel prejudicirati pogajanj z izdajo podrobnosti o njihovem predlogu učiteljem.

Ob tem je izpostavil, da so za letošnje leto pogodbene obveznosti s člani državnih predmetnih komisij urejeni, saj so za letošnje šolsko leto vsi podpisali pogodbe o delu.

Dogovor je pozdravil tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj in odločitev Ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) označil za izjemno pomemben korak.

Sporne obveznosti
MŠŠ ter Sviz se namreč še vedno pogovarjata o novem pravilniku, v katerem ministrstvo določa letno učno obveznost učiteljev, od doseganja letne učne obveznosti pa bi bila potem odvisna tudi učiteljeva plača.

Nov pravilnik tako poleg 700 ur dela v razredu uvaja še 60 ur dela z dijaki. V sindikatu tako menijo, da ministrstvo v pravilniku protizakonito povečuje zakonsko določeno tedensko učno obveznost učiteljev za dve uri (od 20 na 22 ur) in tako jemlje delo učiteljem, katerih mesta so zaradi manjšanja generacij že tako ogrožena.

Veže jih pogodba
Najverjetneje bo zaplet morala rešiti državna komisija za splošno maturo, ki se bo sešla v četrtek. Lahko se namreč zgodi, da bo ta z novim šolskim letom razrešila člane predmetne komisije za slovenski jezik. Pravilnik ministrstva za šolstvo bi namreč začel veljati 1. septembra, dosedanji člani pa so s pogodbami zavezani, da bodo svoje delo v okviru letošnje mature opravili.

Za talce vzeli maturante
Novi standardi so očitno razburili tudi člane državne predmetne komisije za maturo, ki pripravljajo maturitetne izpite in podlage za ocenjevanje pisnih izpitov dijakov iz slovenščine. Od šolskega ministrstva zahtevajo, da v pravilnik vrne manjšo učno obveznost za učitelje, ki so člani omenjenih komisij.

"Če se naš položaj ne uredi, je naša celotna komisija pripravljena odstropiti. To pomeni, da ne bomo pripravili podlag za ocenjevanje pisnih izpitov dijakov iz slovenščine. Ne bo moderacije in nadaljnjega dela. Skrajni rok za ugoditev zahtev je ta petek, četrtega julija," nam je zatrdila Alojzija Zupan Sosič, predsednica državne predmetne komisije za slovenščino. Več si preberite v INTERVJUJU. V skrajnem primeru lahko 10 tisoč dijakov, ki opravljajo maturo v spomladanskem roku, ostane brez ocene pri maturi iz slovenščine.

"Za akcijo sem izvedel iz medijev. Tu gre za stališča skupine naših kolegov in kolegic iz komisije. Sviz se do tega ni opredelil," je ukrep članov predmetne komisije komentiral Štrukelj. "Kolege podpiram v točki, da je to delo izredno slabo plačano, tako da bi ministrstvo moralo prispevati določene rezerve," dodaja.

Štrukelj ponuja dve rešitvi
Učitelji, člani predmetne komisije za maturo, bi morali biti za opravljene obveznosti plačani prek pogodbenega dela in mimo obveznosti, ki jih ima vsak učitelj na svoji matični šoli. Druga rešitev pa je vezanje učne obveznosti in priznavanje tega, da je to del nalog, ki jo učitelj opravlja, konča Štrukelj. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.