Slovenija
20 ogledov

Ministrstvo pristalo na umik standardov

Maša za domovino ob dnevu državnosti. Boštjan Tacol
Ministrstvo za izobraževanje je pristalo na zahtevo sindikatov na četrtkovem sestanku, da umakne vse določbe o spremembah normativov in standardov v vrtcih in osnovnih šolah iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Na ministrstvu zanikajo, da so se dogovorili o umiku, so se pa pripravljeni pogajati.

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) so danes sporočili, da pričakujejo, da bo skladno z dogovorjenim pristojni minister Žiga Turk še danes uradno potrdil umik ustreznih določb o vrtcih in osnovnih šolah iz zakona za uravnoteženje javnih financ občin.

Zaradi preteklih izkušenj z ravnanji ministrstva in vlade Sviz skladno s torkovim sklepom glavnega odbora nadaljuje s pripravami na izvedbo stavke v vrtcih, zato bo svojemu članstvu v predšolski vzgoji posredoval vsa potrebna gradiva za izvedbo glasovanja o stavki v predšolski vzgoji.

Glasovanje oziroma opredeljevanje zaposlenih o stavki se prične v ponedeljek. Če torej ministrstvo ne bo pravočasno umaknilo vseh spornih določb o spremembi predšolskih in osnovnošolskih standardov in normativov iz predloga zakona in če bo stavka med članstvom dobila večinsko podporo, bo sindikalna konferenca predšolske vzgoje Sviz še letos določila datum stavke v predšolski vzgoji, ki bo predvidoma januarja prihodnje leto.

Če bo vlada kljub vsem zagotovilom, dogovorom in sklenjenim sporazumom vztrajala pri enostranskih posegih v standarde in normative v vrtcih in osnovnih šolah ter morebitni tak zakon sprejela po nujnem postopku še letos, bo Sviz za zaustavitev uveljavitve zakona začel z ustreznimi postopki za izpeljavo naknadnega zakonodajnega referenduma.

Sviz ob tem vlado poziva, naj se jasno opredeli do nadaljevanja pogajanj socialnih partnerjev za socialni sporazum 2012-2016, v okviru tega pa tudi do spoštovanja svojih zavez, ki izhajajo iz stavkovnega sporazuma.

"Na umik nismo pristali..."

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pojasnjujejo, da se s sindikati še niso dogovorili za umik določb o normativih in standardih v vrtcih in osnovnih šolah iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ občin, kot trdijo v Svizu. So se pa na ministrstvu o standardih in normativih pripravljeni pogajati.

Na ministrstvu pa pojasnjujejo, da so sindikati na sestanku zahtevali, da se iz predloga zakona o uravnoteženju javnih financ občin umaknejo vse določbe, ki se nanašajo na spremembe normativov in standardov v vrtcih. Na MIZKŠ pa so mnenja, da je prav to predmet pogajanj, in ne postavljajo nobenih pogojev za to, ali so to pogajanja v okviru socialnega sporazuma ali ne. Tako o umiku omenjenih določb iz zakona še ni bilo dogovora, so pojasnili.

Ob tem poudarjajo, da je ministrstvo za pravosodje in javno upravo že pred časom v dogovoru z občinami pozvalo tudi MIZKŠ, da pripravi različne možnosti, ki bi pomagale občinam premostiti težko finančno situacijo in zmanjšati stroške. Eden od načinov, ne pa edini, je tudi sprememba standardov in normativov za vrtce.

"Z besedilom, ki smo ga pripravili, smo seznanili tudi sindikate, s katerimi se želimo, kar ves čas poudarjamo, o morebitnih spremembah tudi dogovarjati," so zapisali. Temu je bil po njihovih zagotovilih namenjen tudi četrtkov sestanek, na katerem je bil sprejet dogovor, da se o normativih in standardih vzgoji in izobraževanju znova pogovarjajo na sestanku prihodnji teden.

 

Komentarjev 2
  • karel 08:42 10.december 2012.

    ma si ti pameten, a jaz zaposlen v državni upravi imma pa zastonj vrtec al kaj, pa meni ni treba plačat davkov pa dohodnine, daj ne se...., če je vse tako oh in sploh zakaj nisi zaposlen v javni upravi ...prikaži več al pa v javnem sektorju ne bluzi z neumnostmi,

  • privat 11:53 08.december 2012.

    Vse bo to plačala delovska raja...penzionisti,bolniki...Lenuhi državni ne se bat,vse je že dogovorjeno v vaše dobro!