Slovenija
18 ogledov

Ministrstvo razpravlja o ukinitvi

Filmarji Žurnal24 main
Kot je povedal režiser Klemen Dvornik, uradnega obvestila o ukinitvi Slovenskega filmskega centra (SFC) – razen administrativnih pozivov, ki kažejo na to namero – sicer ni bilo.

Je bila pa zato v ponedeljek v Uradnem listu objavljena nova ureditev znotraj ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, v kateri je pisalo, da se ustvarja tudi direktorat za ustvarjalnost, pod katerega naj bi glede na ministrovo izjavo šel film. Da so strahovi upravičeni, je mogoče sklepati tudi iz izjave, ki jo je za Žurnal24 včeraj dal predstavnik "superministrstva" Bojan Brezigar.

"Te stvari se ukinjajo z zakonom"

"O tem se razpravlja. Minister je sprejel predstavnike agencije za knjigo in dobil podatke, v ponedeljek pa se bo sestal s predstavniki SFC in oblikoval ustrezne predloge," je povedal Bojan Brezigar in na vprašanje, ali o tem res nameravajo razpravljati že ta petek, odgovoril: "To je razmišljanje. Treba je počakati, da vidimo, kako bo. Te stvari se ukinjajo z zakonom, zato mora nekdo najprej pripraviti osnutek zakona, vlada ga mora odobriti in poslati v državni zbor, ta pa ga mora sprejeti. Postopek bo dolg."

Ministrstvo po besedah Brezigarja mora pripraviti načrt varčevanja. "Splošna težnja je, da se odpravijo posredniki, kadar ti pobirajo določeno kvoto denarja, da se čim več denarja pusti na voljo končnim porabnikom, se pravi na področju knjige založnikom, na področju filma filmarjem, in da se eventualno prihrani pri vmesnih strukturah," pravi.

Koliko bi ministrstvo prihranilo pri zgolj osmih zaposlenih, kolikor jih dela na SFC, agenciji, ki za nekatere pomeni posrednika, za druge pa edino ustanovo, ki se ukvarja s tako pomembnim področjem, kot je film, pa je že drugo vprašanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.