Slovenija
22 ogledov

Ministrstvo: Slovenija ne zamuja

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Slovenija s pripravo programskih dokumentov, ki bodo podlaga za črpanje sredstev evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020, ne zamuja, poudarjajo na gospodarskem ministrstvu.

Njihova priprava poteka v skladu z terminskim načrtom oz. dogovorjeno časovnico Evropske komisije, še pravijo na ministrstvu.

Partnerski sporazum in operativni program bosta predvidoma do maja potrjena s strani Evropske komisije. Rok za posredovanje partnerskega sporazuma je 22. aprila, rok za posredovanje operativnega programa pa najkasneje 22. julija.

Črpanje sredstev iz evropskih skladov ostaja prednostna naloga vlade tudi v novi finančni perspektivi. Na ministrstvu za gospodarstvo poudarjajo, da se tudi za sedaj veljavno finančno perspektivno uspešno pospešeno izvajajo aktivnosti, da bi sredstva počrpali v največji možni meri.

Največ počrpali v letu 2011

Slovenija je v letu 2013 počrpala 622,1 milijona evrov sredstev v okviru programov kohezijske politike. Največ je bilo doslej počrpanih sredstev v letu 2011, in sicer 561,2 milijona evrov. Uspešno je bilo črpanje v okviru evropskega sklada za regionalni razvoj, kjer je bilo počrpanih že 75 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev. Slovenija v letu 2014 tudi ne bo trajno izgubila sredstev v okviru operativnega programa okoljske in prometne infrastrukture, kar je glede na realizacijo črpanja še v novembru predstavljalo resno grožnjo.

Napovedujejo hitre ukrepe

Ministrstvo je novembra pripravilo akcijski načrt pospeševanja črpanja. Če se projekti ne bodo izvajali, bodo sredstva prenesena na izvedljive projekte. To je bilo na primer narejeno že oktobra 2013. Na tak način lahko država gospodarno ravna z evropskimi sredstvi. Na ministrstvu izpostavljajo, da se bo tudi zato v januarju pospešilo sodelovanje tako s pristojnimi resorji kot z upravičenci, da bodo pripravljeni ukrepi hitri in učinkoviti.

Obdobje upravičenih izdatkov za programsko obdobje 2014-2020 je nastopilo s 1. januarjem. Upravičenci, ki imajo resno namero za izvedbo projektov, morajo za izvedbo le-teh v vsakem primeru sami zagotoviti sredstva, saj kohezijska politika deluje na principu povračil.

Projekte lahko začnejo izvajati in pri tem upoštevajo pravila unije ter nacionalna pravila. Po potrditvi vseh programskih dokumentov s strani Komisije, kar predstavlja podlago za dodeljevanje sredstev na nacionalnem nivoju, pa lahko s projekti kandidirajo na ustreznih razpisih.

Komentarjev 1
  • lukaz 12:59 12.januar 2014.

    Napišite še koliko od teh sredstev bomo morali vrniti zaradi nesposobnosti te države!