Slovenija
156 ogledov

Ministrstvo spet napoveduje vojno fiktivnim vpisom

študent študij predavalnica Anže Petkovšek
Po spremembah na visokošolskem področju zdaj ministrstvo napoveduje tudi novosti pri izrednem poklicnem in strokovnem izobraževanju. Preprečile naj bi fiktivne vpise.

"Kje in kako do statusa," sta v tem mescu pogosti vprašanj med tistimi, ki bodo z oktobrom ob status študenta, pa si želijo oziroma so si prisiljeni zagotoviti zdravstveno zavarovanje po starših oziroma študentskega dela. Ker je ministrstvo omejilo čas študija, zdaj v večini iščejo možnosti vpisa - ne da bi zares izobraževali - na srednješolskih izobraževanjih za odrasle.

Na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, priznavajo, da so s problemom seznanjeni in mu že v kratkem napovedujejo vojno. Spremenili naj bi Navodila o prilagajanju izrednega poklicnega in strokovnega izobraževanja, "kar bo po njihovi oceni zmanjšalo fiktivni vpis".

"Gre za pomemben predpis, v katerem, izhajajoč iz 64. člena Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, država določi minimalni standard kakovosti prilagajanja izrednega poklicnega in strokovnega izobraževanja," nadaljujejo na ministrstvu, a ker gradivo sprememb še ni dokončno pripravljeno in potrjeno, o spremembah še molčijo.   

Šole bi lahko že zdaj izpisovale

Kljub potrebnim sistemskim spremembam, pa na ministrstvu izpostavljajo, da je to stvar pristojnih šol, kamor se posamezniki vpisujejo: "V kolikor udeleženec ne izpolnjuje obveznosti, katere je z izobraževalnim načrtom in pogodbo dogovoril s šolo,  lahko pride do spremembe izobraževalnega načrta  oziroma do prekinitve pogodbe in izpisa iz izobraževanja." A ravnatelji pri tem poudarjajo, da fiktivne vpise prepoznajo šele več mesecev, po tem ko dijakom že izdajo potrdila o vpisu. 

V treh letih 50 milijonov za fiktivce

Da so v Sloveniji fiktivni vpisi sistemski problem je lani ministrstvo opozorilo tudi računsko sodišče, ki je izračunalo, da so fiktivni študenti v treh letih le na visokošolski stopnji Slovenijo stali več kot 50 milijonov evrov. A pri tem so na računskem sodišču opozorili, da še zdaleč niso upoštevali vseh olajšav, zato je znesek najverjetneje bistveno višji.

V šolskih letih 2010/2011, 2011/2012 in 2012/2013 v celotnem terciarnem izobraževanju v drugi letnik ni napredovalo oziroma ni ponavljalo prvega letnika kar 18.021 oseb. A ker računsko sodišče ni upoštevalo tudi srednješolskih vpisov, je bilo takih oseb najverjetneje še bistveno več. Po ocenah študentske organizacije naj bi bilo v najbolj kritičnem obdobju sicer tretjina vpisov na višje strokovne šole le navideznih.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • YACKO 09:01 15.september 2015.

    Točno tako,samo sistem bi moral biti tak da omogoča napredovanje če si priden. Kar pa žal ni tako,saj v podjetja prihajajo direktno iz fakultet,po vezah itd. Je pa tudi res da vsi rinejo na fakse ker drugače ne veljaš nič,kar ...prikaži več pa ni prav a ne....

  • YACKO 08:56 15.september 2015.

    A to je pa normalno da študent diplomira na prvi stopnji in je potem do vpisa na magisterij v sredini septembra brez statusa in posledično tudi brez zavarovanja????? Namesto da bi študentu po končanju faksa nudili eno prehodno obdobje v ...prikaži več katerem bi lahko še vedno delal in si obenem iskal službo to pa ne. Diplomiraj ker si priden in od jutri boš brez službe,brez denarja in priključen na starše če bo to možno. Bravo vlada bravo tudi študentskim funkcionarjem ki to pustijo. To se je zgodilo moji hčerki, ki je žal preveč pridna in je v treh letih končala faks in ji je to nagrada od države. Da jim j.......

  • westal 07:47 15.september 2015.

    Izjema.