Slovenija
450 ogledov

Ministrstvo spreminja normative za vrtce

Vrtec Profimedias
Igralnica v otroškem vrtcu po novem ne bo smela biti manjša od 50 kvadratnih metrov. To bo veljalo le za nove vrtce, v starih bodo zaradi velikega števila otrok, še vedno veljali nižji normativi. S spremembami zasledujejo cilj treh kvadratnih metrov na otroka.

"Praksa je pokazala, da se je pri novogradnjah vrtcev praviloma uporabljal predpisan minimalni normativ o velikosti igralnic, kar ima za posledico, da so le-te tudi v novozgrajenih vrtcih še vedno premajhne za oddelke drugega starostnega obdobja otrok," pojasnjujejo pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič

S spremembami pravilnika o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca, igralnica ne bo smela biti manjša od 50 kvadratnih metrov. Do sedaj je bilo takšno le priporočilo, medtem ko je pravilnik določal najmanjšo velikost 42 kvadratnih metrov oz. pred letom 2013 celo le 40 kvadratnih metrov. 

"Sprememba je nujna, če želimo vzpostaviti dejansko zagotovitev treh kvadratnih metrov igralne površine na otroka, ob upoštevanju najvišjega predpisanega normativa števila otrok na posamezno vrsto oddelka," razlagajo pri ministrstvu in dodajajo, da je ta normativ eden izmed še ne doseženih minilmalnih standardov, ki ga je opredelila že Bela knjiga na področju vzgoje in izobraževanja leta 1995. 

Cilj je tri kvadratne metre na otroka

Vrtec | Avtor: Profimedias Profimedias
"Prvotno je posebna prehodna določba določala, da se igralna površina najmanj treh kvadratnih metrov na otroka uveljavi najkasneje tri leta po uvedbi devetletne osnovne šole," razlagajo pri ministrstvu. "S kasnejšimi novelami tega pravilnika je bilo potrebno ta rok podaljšati z novimi prehodnimi določbami in občinam omogočati, da zaradi pomanjkanja prostih mest v vrtcih še naprej zagotavljajo za otroke v vrtcih manjšo igralno površino."

Med razlogi za pomanjkanje prostih mest naštevajo stalno povečevanje deleža vključenih otrok v vrtce, povečevanje števila rojenih otrok ter uvedbo brezplačnega vrtca za drugega in nadaljnjega otroka iz iste družine v letu 2008. Hkrati v državnem proračunu ni bilo zagotovljenih dovolj sredstev za sofinanciranje investicij v vrtce.

Ministrstvo s spremembami ukinja tudi dodatni prostor velikosti 16 kvadratnih metrov, ki so ga prej morali zagotoviti na tri oddelke. "Z ukinitvijo dodatnega prostora smo povečali kvadraturo igralnice," je zapisano v obrazložitvi. "Praksa je pokazala , da dodatni prostor zaradi majhne kvadrature ni funkcionalen."

Izjemoma še vedno nižji normativi

Pravilnik predvideva izjemo, v kolikor javni in zasebni vrtci s koncesijo ne bi mogli sprejeti vseh vpisanih otrok. Občina ustanoviteljica oz. koncendentka lahko v tem primeru sprejme sklep o manjši notranji igralni površini, vendar ne manjši od treh kvadratnih metrov na otroka za otroke do drugega leta starosti in 2,6 kvadratnih metrov na otroka za otroke od drugega do tretjega leta starosti ter 1,75 kvadratih metrov na otroka za otroke od tretjega leta starosti do vstopa v šolo. 
K sklepu si mora pridobiti soglasje ministra, odstopanje od normativa pa lahko traja najdlje do 1. septembra 2023. 

Soglasje za manjšo igralno površino ima kar 72 občin, od tega vse mestne občine, zato bi brez navedene izjeme prihodnje šolsko leto na čakalnih seznami vrtcev ostalo tolikšno število otrok, kot je bilo v letih največjega pomanjkanja prostih mest v vrtcih. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.