Slovenija
690 ogledov

Ministrstvo: Študij na daljavo do konca novembra

Študij Profimedias
Predavanja za študente naj se v največji meri do konca novembra prenesejo v virtualno okolje.

Ministrstvo za izobraževanje priporoča univerzam in visokošolskim zavodom, naj do konca novembra izvajajo študijsko dejavnost v živo zgolj v tistih delih učnih enot, ki so jih na svojih prioritetnih seznamih določili kot nujne za izvedbo v živo. Predavanja v tem obdobju naj se v največji možni meri prenesejo v virtualno okolje, so sporočili.

Prehajanje študentov med posameznimi statističnimi regijami je dovoljeno, če imajo potrdilo, da gredo na vaje in se te na fakulteti dejansko izvajajo, so sporočili ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Predavatelj ali predavateljica smeta izvajati predavanja na daljavo iz prostorov fakultete. Visokošolski zavodi smejo v prostorih zavoda opravljati vse nujne dejavnosti, pri čemer je potrebno upoštevati določbe drugih zadevnih odlokov. Obštudijske dejavnosti in slavnostne prireditve pa naj se prestavijo na poznejše obdobje.

Ob dejavnostih v živo varnostna razdalja

Pri vseh aktivnostih in dejavnostih v živo je treba dosledno upoštevati varnostno razdaljo, omejitve števila oseb ter higienskih in drugih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter uporabo mask, kot je določeno z drugimi predpisi. Steklena pregrada ostaja dovoljena kot edino ustrezno nadomestilo maske za predavatelja ob vzdrževanju ustrezne razdalje vsaj metra in pol.

fakulteta za računalništvo in informatiko | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Učne baze ostajajo odprte za klinično usposabljanje. Izvajalci zdravstvenih dejavnosti so prejeli navodila pristojnega ministrstva glede vstopa v klinične ustanove, s katerimi morajo seznaniti študente in študentke.

Praksa v vzgojno-izobraževalnih zavodih bo po navedbah ministrstva potekala še naprej. Pri izvajanju specifičnih aktivnosti in usposabljanj na strokovnih področjih (npr. medicina, zdravstvena nega, kozmetika, fizioterapija) je treba upoštevati tudi specifične smernice in priporočila za to dejavnost, če obstajajo. Visokošolski zavodi naj pozovejo študente, naj upoštevajo vsa higienska priporočila za zmanjševanje možnosti prenosa in širjenja novega koronavirusa ter s tem zmanjšujejo tveganje za vnos okužbe v zdravstvene, socialne ustanove ter ustanove na področju vzgoje in izobraževanja.

Študentski domovi bodo odprti

Študentski domovi bodo ostali odprti. Kot navajajo na ministrstvu, je za preprečevanje okužb treba zmanjšati gibanje med posameznimi deli države. Zato so v smernicah svetovali, da se študenti in študentke odločijo o kraju bivanja. V primeru nadaljevanja bivanja v študentskem domu pa jih je ministrstvo pozvalo k doslednemu upoštevanju hišnega reda.

Smernicam pa so priložili tudi protokol v primeru okužbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Covid_1984 11:35 17.oktober 2020.

    začeli smo s "14 dnevi za znižanje krivulje", končali pa v policijski diktaturi mega kapitalistov, ki jim načeluje očalarček iz mikrosofta