Slovenija
106 ogledov

Ministrstvo ubilo idejo o socialnih karticah

Slovenija 01.07.2013, Ministrstvo za deslo, druzino, socialne zadeve in enake mo Saša Despot
Ideja o socialnih karticah za prejemnike socialne pomoči je preteklost. Finančno ranljivim tako še vedno ostaja le možnost bančnega računa – tudi najcenejši pa stane še vedno več kot bi predplačnika kartica.

Ministrstvo za delo si je pod vodstvom Anje Kopač Mrak zadnje tri leta prizadevalo, da bi socialno ogroženim, ki imajo račune obremenjene s stroški izvršbe ali bančnih računov ne morejo odpreti, ponudili predplačniške bančne kartice. Tja bi prejemniki socialne pomoči, varstvenih dodatkov in državnih štipendij lahko prejemali denarno pomoč.

Na prvi razpis v avgustu lani se kljub zanimanju več bank na koncu ni prijavila nobena, na ministrstvu so potem obljubljali, da bodo maja letos razpis ponovili. Kot so nam pojasnili zdaj, pa so to idejo že popolnoma opustili.

"Ministrstvo je od uvedbe sistema predplačniške kartice odstopilo, saj je bil osnovni namen tega sistema dosežen s sprejemom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o plačilnih storitvah in sistemih," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, kjer menijo, da so osnovni plačilni računi, ki jih morajo nuditi vse banke in hranilnice, zadostili namenu. Pogoji evropske direktive, ki pri nas v praksi velja od 18. septembra, namreč narekujejo, da banke in hranilnice potrošnikov ne smejo zavračati zaradi njihovega slabega finančnega stanja.

Tudi "socialni" račun stane več kot bi socialna kartica

Omenjeni osnovni plačilni račun - pravzaprav bančna košarica, ki med drugim vključuje osem plačil UPN nalogov ali trajnih bremenitev - tiste s socialno pomočjo ali varstvenim dodatkom stane 2,31 evra, med tem ko je za vse ostale cena 4,62 evra mesečno.

Kljub ugodni ceni pa je dolgoročni letni strošek osnovnega plačilnega računa še vedno višji, kot bi bila predplačniška kartica. Ta bi po predvidevanjih ministrstva posameznike stala  največ 10 evrov, stroški dvoletnega vzdrževanja kartice pa bi bili največ 15 evrov.

Privarčevane transferje bodo še vedno lahko trgali z računa

Ministrstvo za delo pa na ta način ohranja živ tudi problema izvršb privarčevanih "transferjev". Socialna pomoč, preživnina in ostali "zavarovani" prihodki so v mesecu prejema sicer varni pred izvršbami in bančnimi stroški izvršbe, že v naslednjem mescu pa jih lahko banka trga z računa.

Z novelo zakona o izvršbi in zavarovanju je lani avgusta država sicer omejila, da mora banka pri izvrševanju sodnih sklepov upoštevati omejitve za vsak posamezni mesec. 

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Boris Odreitz 16:23 29.november 2016.

    in mi še vedno nikogar iz tega ministerstva ne likvidiramo tako kot gospod Bog zapove !!!

  • Avatar čavez
    čavez 08:36 29.november 2016.

    In kaj boš rekel ko ti država ukrade 5, 10, 15 let delovne dobe.

  • Žirafa 20:49 28.november 2016.

    Ubilo je idejo? Če ne znate slovensko, prosim ne objavljate na javnih portalih. Hvala.