Slovenija
30 ogledov

Ministrstvo: Učenci se ne bodo učili iz zastarelih učbenikov

Slovenija 26.06.2013 stari ucbeniki za osnovno solo, knjige, ucila, predmet, mat Saša Despot
Kljub kaotičnemu stanju na področju menjave učbenikov v učbeniških skladih, ministrica zagotavlja, da se učenci ne bodo učili iz zastarelih učbenikov.

"Nihče od učencev v prihodnjem šolsklem letu ne sme imeti neveljavnega učbenika," pravi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Iz nekaterih šol medtem prihajajo informacije, da ministrstvo ni zagotovilo dovolj denarja za zamenjavo učbenikov in da se bo učenci jeseni učili iz zastarelih učbenikov.

Ministrica: Šole delale vsaka po svoje

"Šole so različno načrtovale zamenjavo učbenikov, nekatere so jih zamenjale delno, druge v celoti, tretje nič. Šole so v zelo različnih situacijah," razlaga ministrica. Lani je ministrstvo zagotovilo sredstva za tretjo triado. Na šolah, kjer prenove še niso izvedli, naj bi najprej zaključili ta del. Veljavnost učbenikom za tretjo triado namreč poteče letos.

Strokovni svet: Učbeniki niso zastareli

Učbeniki za prvo in drugo triado so na podlagi ocene strokovnega sveta Zavoda za šolstvo, veljavni še eno leto. Ministrica tako zagotavlja, da se, kljub temu, da so se učni programi spremenili, učenci ne bodo učili iz zastarelih učbenikov. 

"Bojim se, da tega, koliko in katerim učbenikom ter kdaj poteče veljavnost v tem trenutku ne ve nihče – stanja na šolah so zaradi preteklih let, ko MIZŠ ni namenjalo sredstev za obnovo učbeniških skladov zelo različna in verjetno bi bilo res najprej treba ugotoviti kakšno je dejansko stanje na vsaki šoli," pa pravi Anton Meden, predsednik Zveze aktivon svetov staršev Slovenije. 

Učbeniški skladi v celoti prenovljeni do 2017?

V tem šolskem letu naj bi tako zagotovili sredstva za obnovo učbenikov v drugi triadi, leto kasneje pa za obnovo v prvi triadi. Po zagotovilih ministrice naj bi bili tako učbeniški skladi v celoti obnovljeni v treh letih, oziroma do leta 2017. To bo državo skupaj stalo 9,4 milijona evrov. 

Ministrstvo pripravlja nov model ...

Ministrstvo napoveduje, da bo do konca leta pripravilo nov, celovit in trajnostno vzdžen model na Do konca leta namerava ministrstvo pripraviti tudi celovit in dolgoročno vzdržen model na področju učbeniške politike, ki bi vključeval potrjevanje učbenikov v povezavi z učnimi načrti, kakovostne učbenike, menjavo učbeniških skladov, umestitev delovnih zvezkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:26 06.julij 2016.

    Kaj se je pri matematiki tako drastično spremenil da je treba v šolah nove učbenike za to!?Če bi imel učbenike na tablicah ne bi bilo treba zarad mini popravkov pri recimo zemljepisu tiskat čisto novega učbenika. Ampak ne...državo ...prikaži več so ugrabili starci ki ne pristajajo na dolgoročno cenejše tehnologije.

  • mirror 22:50 05.julij 2016.

    Pri nas je toliko založb, da jih je za tako malo državo preveč. Zato morajo skoraj vsako leto tiskati nove učbenike, da imajo delo in da preživijo. Šole, vsaj nekatere od njih pa dobijo provizijo za naročila. Naravoslovne vede pa ...prikaži več se niso spreminjale kar nekaj desetletij prav nič, zato so stari učbeniki še vedno uporabni.

  • Ferluci 22:34 05.julij 2016.

    Niso težave v zastarelih učbenikih. Prej v zastarelih metodah poučevanja učiteljev. Zastarelost učbenikov je vedno (vedno!) pogojena z dobrimi zaslužki nekaterih založb in lobijev.